Legyen biztonságos a karácsony!

2017. december 21. 12:03

Egy karácsonyfatűz nem csak az ünnep hangulatát teheti tönkre, de komoly károkat okozhat a lakásban, az égési sérülésekről nem is beszélve. Az esetek többségében a felügyelet nélkül hagyott gyertyák és izzósorok okozzák a tüzet a lakásokban. Néhány biztonsági szabály betartásával megelőzhetőek a tűzesetek!

  • A gyertyák, mécsesek és az adventi koszorú is lehet tűz forrása! Győződjünk meg arról, hogy a gyertya stabilan áll, nem tud felborulni, illetve tegyünk fém tálcát alá, hogy ha mégis felborulna, a láng ne gyújthasson meg semmit! A gyertyát, adventi koszorút ne helyezzük éghető anyagok közelébe!
  • Ügyeljünk arra is, hogy a karácsonyfát megfelelően rögzítsük, és ne álljon túl közel a függönyhöz, dekorációhoz, mert a tűz pillanatok alatt elterjedhet ezeken keresztül a szobában.
  • A kiszáradt karácsonyfa rendkívül gyúlékony, ne használjunk a közelében gyertyát, nyílt lángot! Ügyeljünk arra, hogy éghető karácsonyfadíszek közelébe lehetőleg ne tegyünk csillagszórót!  
  • A csillagszórókat kellő körültekintéssel helyezzük el, ne érjen a tűlevelekhez, díszekhez! Csillagszóró használatakor jó, ha kéznél van egy pohár víz arra az esetre, ha a szikra esetleg egy ajándék csomagolópapírjára hullana.
  • A karácsonyfát és más dekorációkat is legalább egy méter távolságra helyezzük el a fűtőtesttől, valamint tartsuk távol a gyúlékony anyagoktól (függöny, ruhaneműk, kanapé, stb.). Minél kevesebb gyúlékony anyag legyen a karácsonyfa körül!
  • Manapság biztonságos világítóeszközöket (pl. LED izzósor) lehet kapni, ügyeljünk arra, hogy csak minőségi szabvánnyal ellátott terméket szabad megvásárolnunk, mivel egy zárlatos izzósor áramütést vagy tüzet okozhat.
  • Soha ne hagyjunk lángot őrizetlenül, pár percre sem!