Füstérzékelőt kaptak a rászorulók

2018. november 12. 15:57

„Ne gyújtsa, gyűjtse!” elnevezéssel közös kampányt indított szeptemberben a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. Az élet védelméért és a környezet biztonságáért szervezett kampányra azért van szükség, mert a háztartási hulladék kezelésének problémái és az emberéleteket követelő szén-monoxid-mérgezések és lakástüzek az eddigieknél is erőteljesebb fellépést sürgetnek. A kampány keretében a mai napon füstérzékelőket adtak át a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

A szeretetszolgálatok közreműködésével harmincöt baranyai család kapott füstérzékelőt, amelyek érzékelik egy esetleges tűzből származó füstöt a levegőben.

Mácsai Antal tű. ezredes főtanácsos, igazgató köszöntötte az Igazgatóságon azokat, akiket Pécsről választottak ki a szeretetszolgálatok. Az igazgató kifejtette, hogy katasztrófavédelem fontos feladata a tűzmegelőzés, és a fűtési időszakban megnő a lakástüzek száma, amelyek jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járnak. A tüzeset egy része azért következik be, mert a fűtőberendezéseket nem rendeltetésszerűen használják.

Annak érdekében, hogy ezek a tűzestek száma csökkenjen, fontos, hogy az emberek is tudatosan törekedjenek a megelőzésre. Ennek egy lényeges eleme lehet a füstérzékelő, amely a tüzek kialakulásának kezdeti szakaszában hangjelzéssel figyelmezteti a tűz környezetében levőket a problémára.

Kívánom, hogy ezek a füstérzékelők ne szólaljanak meg az Önök otthonában, azért mert nem keletkezik tűz, és egyúttal adjanak Önöknek nagyobb biztonságérzetet, hogy ha véletlenül tűz keletkezne, akkor időben jeleznek – zárta gondolatait Mácsai Antal igazgató.

Ezt követően az igazgatóság vezetője és Szűcs István Tibor tű. alezredes tűzoltósági főfelügyelő átadta a rászoruló családokat képviselőknek a füstérzékelőket.

A készülékek átadását követően Bánhegyi Roland tű. főtörzszászlós tűzoltóparancsnok-helyettes tartott előadást a jelenlevőknek a levegő tisztaságát befolyásoló tényezőkről, a háztartási hulladék kezeléséről és ezzel összefüggésben a tüzeléssel, fűtéssel kapcsolatos fontos tudnivalókról. Ezen kívül rövid tájékoztatást adott a füstérzékelő beüzemeléséről, és működéséről is.