Ne gyújtsa, gyűjtse!

2018. november 16. 11:22

A katasztrófavédelmi kirendeltségek munkatársai húsz általános iskolákban jártak az elmúlt hetekben és öt lakossági fórumot tartottak megye szerte, ahol felhívták a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

A Ne gyújtsa! Gyűjtse! kampány keretein belül hívják fel a katasztrófavédelem munkatársai a figyelmet a  hulladékégetés veszélyeire valamint a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Kollégáink lakossági fórumokon és iskolai tanórákon beszélnek arról, hogy a szabályok betartásával, öngondoskodással és tudatos szelektív hulladékgyűjtéssel a tűzesetek, az ebből adódó sérülések és az anyagi károk megelőzhetők.

A hulladék elégetése – a környezetre, egészségre gyakorolt károkon túl – jelentős anyagi károkat, sérülést, halált is okozhat, amennyiben a tüzet nem sikerül kontrol alatt tartani. A programban felhívjuk a figyelmet, hogy a szükségtelen hulladék eltávolítása történjen szelektív, környezettudatos módon.

Minden évben jelentős számban fordulnak elő szabadtéri tüzek, ezek 99%-a emberi tevékenységre vezethető vissza, ezért kiemelten fontos a szemléletváltás, azaz a környezettudatos gondolkodás. A szakmai program egyik részében lakossági fórumokon hívjuk fel az állampolgárok figyelmét a szabadtéri tűzgyújtás, égetés szabályaira, illetve az égetés helyett hogyan tudják a hulladékot más módon eltávolítani (például szelektív gyűjtéssel, vagy komposztálással).

Sok családban sajnos bevett szokás, hogy ahelyett, hogy a szemetet szelektíven gyűjtenék, inkább  elégetik azt, ezzel szennyezve a környezetet és a levegőt. Azonban az elégetett háztartási hulladék nem csak a levegőre lehet kártékony hatással, hiszen a korom lerakódik a házak kéményében, ami a hő hatására meggyullad és a tűz átterjedhet a ház tetőszerkezetére és a lakótérre is.

Az iskolás korú gyermekek a kampány egyik legfontosabb célcsoportja, hiszen a diákok érdeklődőek, nyitottak a hasznos információkra, a megszerezett ismereteket átadják társaiknak és ami a legfontosabb, felhívják szüleik figyelmét is a helyes magatartásra.

Fotó: Komló KVMB, Mohács KVMB