Füstérzékelőket adtak át a Ne gyújtsa, gyűjtse kampány keretében

2019. március 28. 11:25

„Ne gyújtsa, gyűjtse!” elnevezéssel közös kampányt indított tavaly szeptemberben a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. Az élet védelméért és a környezet biztonságáért szervezett kampányra azért van szükség, mert a háztartási hulladék kezelésének problémái és az emberéleteket követelő szén-monoxid-mérgezések és lakástüzek az eddigieknél is erőteljesebb fellépést sürgetnek.

A kampány keretében újabb tizenöt füstérzékelőt adott át a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzkockázati szempontból leginkább veszélyeztetett lakosok részére a Magyar Vöröskereszt és a Katolikus Karitasz segítségével  Pécsen és Mohácson.

A program egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a lakástüzek és az abból eredő sérülések megelőzésére, a biztonságos fűtésre, a tűzvédelmi szabályok betartására, és arra ösztönözze a lakosságot, hogy minél többen helyezzenek el otthonukban füstérzékelőt.

A tizenöt készüléket Mohácson Sólya Gábor tűzoltó alezredes, kirendeltségvezető és Jankovits Andrea tűzoltó zászlós, katasztrófavédelmi megbízott, míg Pécsen Bacher Csaba tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő adta át a karitatív szervezetek által javasolt rászorulóknak.

Baranya megyében sok esetben kell a tűzoltóknak vonulnia lakástűz káresetekhez, amelyek legtöbbször figyelmetlenségből és valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenység következtében keletkeznek. Ilyen a fűtés és a sütés-főzés, de elektromos eredetű tüzek is előfordulnak.

Mivel egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, ezért jelentősége lehet egy felszerelt füstérzékelőnek, ugyanis ezek az eszközök a tűz kezdeti szakaszában - amikor általában először füst képződik - átlagosan egy percen belül jeleznek, így a lakóknak nagyobb esélye van, hogy biztonságban elhagyják a házat, vagy a még kezdeti szakaszban levő tüzet eloltsák.

A Ne gyújtsa! Gyűjtse! kampányt a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. azzal a céllal indította, hogy a tűzesetek és a sérülések megelőzése, visszaszorítása érdekében a hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívja fel a figyelmet. A program részeként a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a helyi szervei lakossági fórumokat, óvodai foglalkozásokat és iskolai látogatásokat tartottak, valamint füstérzékelő készülékeket adtak át a karitatív szervezetek segítségével a tűzkockázati szempontból leginkább veszélyeztetett állampolgárok részére.

Fotó: Wesz Levente tűzoltó hadnagy - Mohács KVK