Száraz, meleg időjárás esetén fokozottan ügyeljünk a biztonságra a mezőgazdasági munkák végzése során

2019. július 18. 22:08

A nyáron hosszabb ideig előforduló szárazság idején végzett mezőgazdasági munkák fokozott körültekintést igényelnek a nemkívánatos tűzesetek elkerülése céljából.

Az idei nyáron a többnapos hőség és csapadékmentes időjárás az aljnövényzet kiszáradását eredményezte.

A mezőgazdasági területeken benzin-, vagy dízel üzemű, nagyteljesítményű gépekkel folytatott munkálatokat száraz aljnövényzetű helyen, tarlón végzik, amely rendkívül tűzveszélyes. Az utóbbi időszakban is előfordultak olyan tűzesetek, amelyek jelentős anyagi kárt okoztak a gazdáknak. Éppen ezért fontos, hogy a száraz aljnövényzettel, tarlóval borított területen végzett munkák során fokozott elővigyázattal járjanak el.

A gépek megfelelő műszaki állapotban tartása mellett a tevékenység végzése közben is folyamatosan ügyelni kell arra, nehogy a könnyen gyulladó aljnövényzet, tarló lángra kapjon. Ha pedig már megtörtént a baj, a tüzet rögtön jelezzék a segélyhívó számon, mivel a gyors szakszerű beavatkozással lehet a nagy kiterjedésű és jelentős anyagi károkat okozó tűzeseteket megelőzni.

A héten Merenye külterületén bálázási munkálatok közben vélhetően a gép meghibásodása okozhatott tüzet, amelynek során tizennyolc hektár tarló és huszonkét hektár lábon álló gabona égett le. Ezen kívül a bálázó is kiégett, így összességében több millió forint értékben keletkezett kár.