Konzultációs napok a társasházak tűzvédelméről

2019. november 04. 09:54

Az előző évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is megrendezi a „Társasházak napja” rendezvénysorozatot. November elején az ország 65 katasztrófavédelmi kirendeltségén várják a tűzmegelőzési hatósági szakemberek a társasházak lakóit, üzemeltetőit a tűzbiztonsággal kapcsolatos információkkal. A rendezvénysorozat célja, hogy a társasházak, lakóközösségek részletekbe menő tájékoztatást kapjanak az őket érintő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel növelve a lakóépületek biztonságát. A szakemberek ismertetik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat társasházakat, lakóközösségeket érintő, 2020 januárjában hatályba lépő változásait is.

A katasztrófavédelem egész évben vizsgálja azt, hogy a társasházak lakói betartják-e a tűzvédelmi előírásokat. Az ellenőrzésekkel nem a bírságolás, hanem a biztonság erősítése a cél. A háromszintesnél magasabb, több mint tízlakásos épületek esetében például írásba kell foglalni az épületekre vonatkozó tűzmegelőzési szabályokat, biztosítani kell a tűzoltási felvonulási területeket, amelyeket állandóan szabadon is kell tartani annak érdekében, hogy a tűzoltók meg tudják közelíteni a beavatkozás helyét.
 
A tűzvédelmi házirend készítésével kapcsolatos tudnivalókról, a biztonsági rács létesítéséről, a tárolási szabályokról, a felvonulási terület biztosításáról, valamint a homlokzati szigetelés kialakításáról, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat társasházakat, lakóközösségeket érintő változásairól, továbbá a nyílt láng használatáról is konzultálhatnak a lakástulajdonosok, bérlők, közös képviselők, lakásszövetkezeti tagok és más érdeklődők, hiszen a  katasztrófavédelem szakemberei november 5-től 7-ig minden nap 10 és 16 óra között várják az érdeklődőket a megye kirendeltségein.

 

Mohácsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

7700 Mohács Liszt F. u. 28.

Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

7630 Pécs Engel J. u. 1.

Siklósi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

7800 Siklós Gyűdi u. 24.

Szigetvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség

7900 Szigetvár József A. u.87.

 
A katasztrófavédelem és a lakók közös célja az, hogy az anyagi javakban keletkezett tűzkár a lehető legkisebb legyen. Ezt szolgálja az immár hagyományosnak tekinthető programsorozat.
 
Mindezen kívül a Társasházi Háztartás című szaklap  november 21-én megrendezi a X. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényét a fővárosban, a Lurdy Házban (1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.), amelyen a BM OKF Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezet munkatársai is előadást tartanak. A katasztrófavédelem standjánál tűzmegelőzési, valamint a tüzelő-, fűtőberendezésekkel, égéstermék-elvezetőkkel kapcsolatos tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők.