Egy napra a gyerekeké lett a tűzoltó laktanya

2019. május 18. 23:11

Ma tartotta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Mentőszolgálat a Rendőr- és Tűzoltónap, valamint a Mentők Napja alkalmából a hagyományos gyermeknapi majálisát.

Már a rendezvény kezdete előtt kígyózó sorok álltak a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tizes szertára előtt, ahol be lehetett jutni az idei majálisra. Az egész heti esőzés és viharos erejű szél a mai napra megállt és szikrázó napsütés, igazi gyermeknapi idő várta az izgatott, kíváncsi gyermekeket.

A majálison előbb Mácsai Antal tűzoltó ezredes, főtanácsos igazgató, dr. Buda Péter regionális orvosigazgató, és dr. Gulyás Zsolt rendőr ezredes rendőrségi tanácsos, rendőrfőkapitány köszöntötte az érdeklődőket, elsősorban a gyerekeket. Mindhárom vezető kiemelte, hogy most remek alkalom adódik arra, hogy a gyerekek mélyebben betekintsenek a rendőrök, tűzoltók, mentők munkájába, megismerjék az általuk használt járműveket, eszközöket. Ezt azért tartották fontosnak, mert lehetséges, hogy a jövőben éppen az itt levő fiatalok fogják ezeket a szakmákat választani.

A köszöntőket követően egy közös bemutatóra került sor, ahol a rendőrök, a tűzoltók és a mentők egy bűncselekmény elkövetéséből kialakuló káreseményt számoltak fel. Fegyverropogás, lángoló autó, beszorult sérült, ezek mind részei voltak a bemutatónak, amit hatalmas ovációval és tapssal köszönt meg a lelkes közönség.

A rendőrkutyák eddig minden évben megmutatták a gyermeknapon, hogy milyen hűségesen segítik gazdájukat, ez most sem történt máshogy. Fegyelmezetten - a külső ingereket figyelmen kívül hagyva - hajtották végre az utasításokat.

Nagy várakozás övezte a mentőhelikopter érkezését is, ami a laktanya előtt szállt le.

A bemutatók mellett színes programok, játékos foglalkoztatók, érdekes járművek várták a gyerekeket, de nem maradhatott el a légvár, a mászófal, a kötépálya, a gokart, a füstsátor és az air soft lövészet sem.

A laktanya udvarán a rendőrök, mentők, tűzoltók, adóellenőrök, polgárőrök, közterület felügyelők autói, motorjai sorakoztak fel, de a Paksi Atomerőmű sugárárnyékolt járműve is várta a gyerekeket.

A kéményseprők egy látványos maketten mutatták be, hogy a füst visszaáramlása a házakba hogyan történik, míg a Mancs Ranch állatai gyorsan a gyerekek szívébe lopták magukat.

A majális - a hagyományoknak megfelelően - most is habpartival zárult.

 

 

Fotó: Bagodics Borbála, Pandur Tamás tű. alezredes, dr. Sárkány Sándor tű. százados