Biztonságban karácsonykor is!

2019. december 21. 14:46

Évente hat-hétezer, naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell vonulniuk a tűzoltóknak országszerte. Télen ez a szám a duplájára emelkedik, háromnegyed óránként kigyullad egy lakás. Idén eddig több mint hatezer lakástűz keletkezett, csaknem négyszázan sérültek meg, nyolcvanhatan pedig életüket vesztették.

Egy karácsonyfatűz nem csak az ünnep hangulatát teheti tönkre, de komoly károkat okozhat a lakásban, az égési sérülésekről nem is beszélve. Az esetek többségében a felügyelet nélkül hagyott gyertyák és izzósorok okozzák a tüzet a lakásokban. Néhány biztonsági szabály betartásával megelőzhetőek a tűzesetek!

  • A gyertyák, mécsesek és az adventi koszorú is lehet tűz forrása! Győződjünk meg arról, hogy a gyertya stabilan áll, nem tud felborulni, illetve tegyünk fém tálcát alá, hogy ha mégis felborulna, a láng ne gyújthasson meg semmit! A gyertyát, adventi koszorút ne helyezzük éghető anyagok közelébe!
  • Ügyeljünk arra is, hogy a karácsonyfát megfelelően rögzítsük, és ne álljon túl közel a függönyhöz, dekorációhoz, mert a tűz pillanatok alatt elterjedhet ezeken keresztül a szobában.
  • A kiszáradt karácsonyfa rendkívül gyúlékony, ne használjunk a közelében gyertyát, nyílt lángot! Ügyeljünk arra, hogy éghető karácsonyfadíszek közelébe lehetőleg ne tegyünk csillagszórót!
  • A csillagszórókat kellő körültekintéssel helyezzük el, ne érjen a tűlevelekhez, díszekhez! Csillagszóró használatakor jó, ha kéznél van egy pohár víz arra az esetre, ha a szikra esetleg egy ajándék csomagolópapírjára hullana.
  • A karácsonyfát és más dekorációkat is legalább egy méter távolságra helyezzük el a fűtőtesttől, valamint tartsuk távol a gyúlékony anyagoktól (függöny, ruhaneműk, kanapé, stb.). Minél kevesebb gyúlékony anyag legyen a karácsonyfa körül!
  • Manapság biztonságos világítóeszközöket (pl. LED izzósor) lehet kapni, ügyeljünk arra, hogy csak minőségi szabvánnyal ellátott terméket szabad megvásárolnunk, mivel egy zárlatos izzósor áramütést vagy tüzet okozhat.

Soha ne hagyjunk lángot őrizetlenül, pár percre sem!