A levegő utánpótlás hiánya miatt jelzett be az érzékelő

2020. január 14. 09:12

Tegnap Pécsen egy családi ház fürdőszobájában, a gázkazán mellett elhelyezett szén-monoxid érzékelő bejelzett.

A lakók megkezdték a szellőztetést, a tűzoltók pedig - légzőkészülék használata mellett - koncentráció méréseket végeztek. A helyszínre érkezett a kéményseprő és a gázszolgáltató szakembere is, akik megállapították, hogy az kazán és az érzékelő is rendeltetésszerűen működött, a levegő utánpótlás hiánya miatt jelzett a készülék.

Az esettel kapcsolatosan személyi sérülés nem történt, a lakóknak nem kellett elköltözniük.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, 2019-ben csaknem nyolcszázszor riasztották a tűzoltókat ilyen esethez. A múlt évben több, mint háromszázan szenvedtek el valamilyen fokú sérülést és tizenöt ember életén már nem lehetett segíteni.  A baleseteket a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő okozta. Az esetek nagy részének hátterében szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása, vagy a szellőző elemek lezárása volt. A hibás készülékek működése miatti tökéletlen égés során mérgező gáz szabadul fel, amely azért különösen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat.

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő megbízhatóan jelzi, éppen ezért nagy segítséget jelent a balesetek megelőzésében. Természetesen csak a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők tudják funkciójukat betölteni, és az is fontos, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítsük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni azokat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azokban a háztartásokban, ahol megfelelően felszerelt és megfelelő minőségű szén-monoxid érzékelő van, kevesebben sérülnek meg.

Fotó: Pécs HTP