Tartalomjegyzék

Káreseti beavatkozások a viharos időjárás miatt

2020. február 11.

A tegnapi nap folyamán huszonhat esetben vonultak a megye tűzoltói a viharos erejű szél okozta káresetekhez. A műszaki mentések során jellemzően útra, villamos vezetékre, kerítésre dőlt, a közúti és gyalogos forgalmat veszélyeztető fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk, de a viharos szél nem kímélte a háztetőket sem.

Sikondán a táborokhoz bevezető úton egy vadgesztenyefa a villamos vezetékekre dőlt, teljesen elzárta a bekötőutat, továbbá ahogy rádőlt az légkábelekre azok meghúzták a beton oszlopot, ami feltételezhetően talajszint alatt el is tört, és erősen megdőlt állapotban maradt. Az egység motoros láncfűrész segítségével eltávolította a kidőlt fát.

Zaláta külterületén fűzfa dőlt az úttestre, Pécsen, a Rét utcában nagy méretű vadgesztenyefáról letörött ágak veszélyeztették a gyalogos- és a gépjármű forgalmat.

Pécsen, Gödrén, Szentlőrincen és Szigetváron épület tetőszerkezetét bontotta meg az erős szél. A hivatásos tűzoltók a lelógó darabokat eltávolították, amit lehetett, rögzítették.

Magyarszék külterületén, Somogyhárságyon, Pécsen a Ranga László és a Melegmányi úton, valamint Ladon fa dőlt az úttestre, akadályozta és veszélyeztette a forgalmat. A beavatkozó egységek – egy-egy helyen önkéntes tűzoltók segítségével - motoros láncfűrésszel és kézi erővel távolították el a fákat. A műszaki mentések ideje alatt irányították a forgalmat. Az esetek során személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

Átán, Mohácson, Mánfán és Sásdon épületnek, háztetőnek dőlt a fa, amit a tűzoltók motoros láncfűrésszel távolítottak el.

Vajszlón egy tíz méter magas fa kerítésre illetve egy telefonvezetékre dőlt. A fáról leszakadó ág az éppen arra közlekedő személygépkocsira esett, amitől a gépjármű teteje behorpadt. A sellyei hivatásos tűzoltók a fát motoros láncfűrész segítségével eltávolították. Az eset során személyi sérülés nem történt, a vezetékben, illetve a kerítésben kár nem keletkezett.

Sásdon egy telefonvezetéket tartó oszlop dőlt meg, és az úttestre lógott. Babarcon, egy 12 méter magas tuja az erős szél hatására megdőlt. Mohácson egy 8 méter magas fenyőfa a háztetőnek dőlt, veszélyeztette az épületet. Katádfa egy 15 méter magas fa vezetékre és kerítésre dőlt. Pécsen, a Krisztina téren egy fa egyik ága az erős szél következtében letörött és a járda fölé lógott, veszélyeztetve ezzel a gyalogos közlekedést. Pécsen, a Kodály Zoltán utcában egy kémény oldalán lévő villámhárítót az erős szél megbontott és az a gyalogos forgalom felett lógott. Szentlőrincen egy fenyőfa az iskola kerítésére dőlt, leszakította a magasfeszültségű felsővezetéket, amelyek pedig két személygépkocsit karcolt össze. Kárászon egy nyírfa megdőlt és a villamos vezetékeket, valamint az alatta húzódó útszakaszon közlekedőket is veszélyeztette. Himesházán egy 15 méter magas fenyőfa a viharos szél miatt megdőlt, minimálisan megemelte a ház melletti járdát, valamint veszélyeztette a ház mellett húzódó elektromos vezetéket és a közúton közlekedőket is. Valamennyi műszaki mentést igénylő eseménynél a területileg illetékes hivatásos tűzoltók, önkéntes tűzoltó egyesületek motoros láncfűrésszel, dugólétrával, valamint kézi erővel a fákat eltávolították, a kialakul veszélyhelyzetet megszüntették. Az esetek során személyi sérülés nem történt.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok