Tartalomjegyzék

Hasznos funkciókkal bővült a VÉSZ

2020. október 24.

A VÉSZ, azaz veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás egy okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett ingyenesen alkalmazás. Az itt megjelenő hírek, figyelmeztetések, riasztások a hiteles és pontos tájékoztatást segítik elő. 2020. március 2-tól érhető el a VÉSZ legújabb verziója, amely kibővített tartalommal, és új funkciókkal szolgálja a felhasználók biztonságát.

A nyáron új funkciókkal bővült a katasztrófavédelem veszélyhelyzeti mobil applikációja.

Praktikus funkciók:

  • GPS alapú helymeghatározás;
  • a gyengénlátók számára kifejlesztett nagykontrasztos mód;
  • a felolvasó funkció, ami a vakok és autóvezetők számára jelent nagy segítséget;
  • a VÉSZ segítségével kiválaszthatják, hogy Magyarország melyik területéről küldjünk aktuális információkat, akár egy-egy megyére is leszűkíthetőek az értesítések;
  • akár utazás közben is változtatni lehet a területi beállítást, így elkerülhetők a dugók és a váratlan közlekedési helyzetek;
  • a szöveges híreken túl térképen is megjelennek az aktuális események;
  • letölthető Android, és iOS operációs rendszeren is.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2013. november 25-én indította el az okostelefonokra, valamint táblagépekre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető veszélyhelyzeti tájékoztató rendszerét. A katasztrófavédelem így olyan információkat juttat el nap mint nap a felhasználóhoz, amelyek támogatják őt az öngondoskodásban: az applikáció használatával megelőzhetőek a balesetek, növelhető a felhasználó biztonsága. A felhasználók gyorsan és hiteles forrásból tájékozódhatnak a nap 24 órájában.

A 21. század elvárásainak megfelelő veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatást használók friss ismeretekhez juthatnak a lakóhelyük, az úti céljuk által érintett területek, figyelt útvonalak, megyék, vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, tűzesetekről, balesetekről, áramkimaradásról vagy a meteorológia által kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről. A VÉSZ segítségével bárki kiválaszthatja, hogy Magyarország melyik területéről kapjon aktuális információkat, egy-egy megyére is leszűkítheti az értesítést, de országos hírekhez is hozzájuthat. A mobiltelefonba épített GPS segítségével az alkalmazás be tudja azonosítani a felhasználó tartózkodási helyét, és ehhez igazítva látja el információval. Az applikációval előre tervezett útszakaszokkal kapcsolatos információk is elérhetőek. A szöveges híreken túl térképen is megjeleníthetőek az aktualitások.

A felhasználó kiválaszthatja, hogy a VÉSZ értesítései közül mit kér: tájékoztatást, figyelmeztetést, riasztást, vagy esetleg mindhárom típusú értesítést fogadni kívánja-e. A három értesítési fokozat színekkel is elkülönül egymástól.

Ne maradjon le az értesítésekről, használja a VÉSZ-t!