Eredményt hirdetett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság

2020. december 03. 10:00

Rendhagyó eredményhirdetést tartott december első napján az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. Az idei alkotói pályázat díjazottjai a világhálón keresztül kapcsolódtak be a rendezvénybe, amelyen immár hetedik alkalommal mutatták be a legjelesebb pályaműveket. Az első pályázat óta eltelt hét évben összesen csaknem harmincezer alkotás érkezett be a bizottság felhívására, melyekből a jövőben kiadvány, vándorkiállítás is születhet. Ahogy az előző évek során mindig, most is volt olyan, a megyéből felterjesztett pályázat, ami országosan is dobogós helyezést érdemelt ki.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság idén tavasszal kiírt pályázathoz olyan alkotásokat vár, amelyeken keresztül az óvodások és az iskolások megmutatják, hogyan látják a tűzmegelőzést és a tűzvédelmet, a tűzoltói hivatás világát. Az óvodásoktól egyénileg készített szabadkézi rajzokat vagy csoportos alkotásokat, illetve kézműves remekműveket vártak. Az iskolások három korcsoportban és több kategóriában (szabadkézi rajz, egyéb kézműves alkotás, vers, mese, számítógépes program) pályázhattak. A megyei bíráló bizottság az iskolások pályázatai közül korcsoportonként, kategóriánként 3-3 alkotást díjazott. A megyei eredmények ITT olvashatóak.

A területi versenyen első helyezést elért alkotások részt vettnek az országos versenyen is, amelynek eredményhirdetése - rendhagyó körülmények között - december elsején történt meg.

A zsűri tagjai és az ország több pontjáról bejelentkező gyerekek a virtuális térben találkoztak, hogy közösen értékeljék és ünnepeljék a hetedik alkotói pályázat eredményeit. Idén csaknem kétezer alkotást készítettek, ami azért is örvendetes, mert a gyerekek többsége nem intézményi keretek között, hanem otthon, egyedül, vagy kis csoportokban látott neki az alkotásának. 

Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő köszöntőjében megemlítette: fontos cél, hogy a tudatos tűzmegelőzés a gyerekek közvetítésével is megvalósuljon, hiszen általuk, az ő sikerein keresztül is eljuthat a tűzvédelem fontossága a szülőkhöz, a tágabb családi körhöz, ismerősökhöz. A tábornok hangsúlyozta, hogy az idei alkotói pályázat a magyarországi hivatásos tűzoltóság 150 éves megalakulásának évfordulóján történik. 

Dr. Borsos Mihály fotóművész értékelésében azt hangsúlyozta, hogy a gyerekek alkotásainak legfőbb ereje az érzelmek ábrázolásában rejlett. A képek, animációk, installációk érzelmi túlfűtöttsége, őszinte rácsodálkozása, humora ragadta meg leginkább a bírálókat. 

Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a gyerekek elmélyült kutatómunkát is folytattak egy-egy alkotás elkészítésekor, időt és fáradságot nem kímélve dolgozták föl a tűzoltók múltját és jelenét. 

Idén különdíjat ajánlott föl a múzeumon kívül a Fővárosi Nagycirkusz, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület, a BM HEROS LEK Kft. is. A gyerekek díjazásához hozzájárult a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság.

A megyéből továbbított pályázatok közül Majlát Máté, "Ha baj van!" című alkotásával az 1. korcsoportban a III. helyezést érdemelte ki, míg Kis Dzsenett irodalmi alkotásával, a 2. korcsoportban II. helyezett lett.

Ezúton is köszönjük minden óvodásnak és iskolásnak a szép műveket, alkotásokat, amelyeket elküldtek az igazgatóságra, az óvónőknek, tanároknak pedig a felkészítő munkájukat! Gratulálunk a területi és az országos versenyen elért helyezésekhez!

Katasztrófavédelem
Majlát Máté - Ha baj van!

 


Kapcsolódó dokumentumok:

(2020.12.02.)