Kellő körültekintéssel advent idején is megelőzhetőek a lakástüzek

2020. december 08. 11:24

Vasárnap már a második gyertyát is meggyújtottuk az adventi koszorún, javában tart a karácsonyra való készülődés, a várakozás időszaka. Sokan fényfüzérekkel, mécsesekkel díszítették fel lakásukat. Ha azonban nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek.

Nagyon fontos, hogy a tűzvédelmi előírásokat megtartsuk, mert ezek a hangulatos díszek számtalan veszélyt hordoznak magukban. 

Ősszel és télen naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás. Az adventi időszakban kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a katasztrófavédelem tűzoltóegységei, mint az év más részében. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, kétnaponta meghal valaki lakástűzben, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének. 

Az adventi koszorú kapcsán mindegy, hogy mi magunk készítjük el a koszorút, vagy készen vásároljuk azt, a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét. Tavaly negyvenkilenc lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt és már ebben az évben is lakhatatlanná vált egy családi ház egy adventi koszorú miatt. Nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül.

Az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a biztonságos készülődéshez igyekszik hozzájárulni néhány fontos megelőzési tanáccsal. A nem megfelelő módon rögzített gyertya, vagy a koszorú alatt lévő tűzálló alátét hiánya egy élet munkáját teheti tönkre néhány perc alatt.

Fontos, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból. 

A lakásban lévő, egyre több műanyagot tartalmazó tárgy és bútor miatt gyorsabban terjed a tűz, mint ötven évvel ezelőtt, és több mérgező füst is keletkezik. Minél hamarabb észrevesszük, hogy kigyulladt valami a lakásban, annál nagyobb eséllyel tudjuk saját kezűleg eloltani, több időnk van kimenekülni és a tűzoltókat hívni, akik egy kisebb kiterjedésű tűz esetén több értéket tudnak megmenteni. A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, akár ajándékként.

Hogy időben észlelhesse a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonába egy füstérzékelő készüléket. A füstérzékelővel a lakástűz hamarabb észlelhető!