Jégről mentési gyakorlatot tartott a Határszél Önkéntes Tűzoltó Egyesület

2021. február 04. 15:06

Az év fagyosabb időszaka alkalmas volt arra, hogy jégről mentési gyakorlatot tartsanak az önkéntes tűzoltók. A Határszél Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is így tettek.

A foglalkozást Burány István, az egyesület parancsnoka szervezte és tartotta. A tagok közül tizennégyen, közülük hat búvár vett részt. A búvárok úgynevezett szárazruhában végezték a feladatokat, ez lehetővé tette a jég alá merülést is. A gyakorlaton egy, a jeges vízbe esett személyt kellett megközelíteni és kimenteni. A feladat megoldása során jó lehetőség volt arra, hogy a részvevők a drónnal történő felderítést is gyakorolják. 

A tagok a feladatot jól hajtották végre, az egyesület képességeihez, lehetőségeihez igazodóan további, hasonló gyakorlatot is fog még szervezni.

A 2017. áprilisában alakult szervezet tagjai önkéntes tűzoltók ugyan, de fő tevékenységi körükbe tartozik a vízből mentés is.Az egyesületi tagok közül többen is rendelkeznek búvárvizsgával, és tudatosan készülnek, gyakorolnak havonta akár két-három alkalommal is, hogy éles helyzetben az évek során szerzett elméleti- és gyakorlati tapasztalataikat megfelelően tudják hasznosítani. A múltban egyébként már több alkalommal is szükség volt a Határszél Önkéntes Tűzoltó Egyesület búvárainak a segítségére, ugyanis volt, hogy eltűnt személyt kerestek a Dunában, vagy éppen egy kishajó kiemelésében működtek közre.

Fotó: archívum