A jó idővel a szabadtéri tűzesetek száma is megnőtt

2021. április 06. 15:31

Ahogyan a tavasz beköszöntött, elkezdődtek a kerti és mezőgazdasági munkák. Az első negyedévben összesen 3021 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Tízen megsérültek, hárman pedig életüket vesztették olyan tüzek miatt, amelyek egy kis kerti zöldhulladék-égetésnek indultak. Az eddig leégett terület nagysága 3555 focipályát tesz ki.

A megyében 76 szabadtéri tűzesethez riasztották a tűzoltókat, ezek közül 37 erdő és vegetációs tűz volt. Ezek során mindösszesen egy személy szenvedett sérülést.

A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. 

Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:  

  • Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
  • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).
  • Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
  • Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
  • Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

 A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

A szabadtéri tüzeknél is életet menthet, ha betartjuk az égetés szabályait. Külterületen tilos tarlót és egyéb növényi hulladékot égetni, a kertben pedig jelenleg csak ott szabad, ahol és amikor azt az önkormányzat rendeletben megengedi.