Tragikus fürdőzés

2022. július 22. 10:06

A mentőcsoportok tegnap este megtalálták azt a férfit, aki a gyermeke után ugrott a Dunába Kölkednél.

Dunába fulladt egy ember tegnap délután Kölkednél. A férfi a családjával a homokpadon fürdőzött, amikor hatéves kisfia a vízbe esett. Azonnal utána ugrott, ám önerőből nem tudtak kiúszni. Ekkor egy másik fürdőző sietett a segítségükre, a kisfiút sikerült megmentenie, azonban az apa elmerült. A férfi keresésében a mohácsi hivatásos tűzoltók segédkeztek, a Tűzmadár tűzoltóhajót is bevonták, a vízi rendészet három hajóval vett részt a kutatásban. Később a Mohácsi Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület hat önkéntessel, a Bács-Kiskun megyei Havária Egyesület két búvárral, Tolna megyéből a Szekszárdi Kutató-mentőcsoport öt emberrel, egy hajóval és egy személykereső szonárral csatlakozott a keresőcsapathoz. A férfi holttestét nem sokkal kilenc óra előtt találták meg, alig húsz méterre az eltűnés helyétől. Kisfia láthatóan nem sérült meg, azonban megfigyelésre kórházba szállították.

csónakkal keresik a férfit a Dunán
Fotó: Mohács HTP

 

Ahhoz, hogy az ilyen tragédiákat elkerüljük fontos figyelembe vennünk a szabad vizeken való fürdőzés szabályait.

Fokozott veszélyt jelent ugyanis a változó vízhőfok, az áramlatok, a különböző rendellenes vízmozgások, változó vízmélység, egyenetlen mederfenék, hullámzás, valamint a vízijármű-forgalom.

A víz felszínét figyelve megállapítható a folyás-sodrás iránya és nagysága, látható az örvények helye. Örvények elsősorban ott alakulnak ki, ahol a folyó medrében valamilyen tárgy található, pl. hídpillér vagy más fizikai akadály. Minél gyorsabb egy folyó és minél nagyobb tárgy található a vízben, annál nagyobb, intenzívebb az örvény és ezáltal veszélyesebb is. Ezért TILOS ilyen helyeken a fürdőzés!

Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés. Ezeket a helyeket szakemberek választják és jelölik ki.

 

Fontos tanácsok

❗ Sose ugorjunk ismeretlen területen és felhevült testtel a vízbe!

❗ Figyeljünk oda a víz alatti akadályokra!

❗ Kerüljük a fürdést étkezés után, ittas állapotban, kábultságot előidéző gyógyszer, vagy más szer hatása alatt, ha szív- és keringési rendellenességben szenvedünk, ha mozgásunkban korlátozottak vagyunk!

Gyermekek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhetnek a szabad vizekben. Az úszni nem tudó kicsikre adjunk mentőmellényt! Az úszógumi használatánál figyelembe kell venni, hogy ha nem megfelelő a szorossága, akkor a használója könnyen kicsúszhat belőle, ha pedig túl szoros, felbillenés esetén fizikailag nehéz a megfelelő testhelyzet újbóli felvétele, ezért ez könnyen végzetessé válhat. A karúszó nem nyújt megfelelő biztonságot!

❗ Ha nem tudunk úszni, nem használjunk gumimatracot!

❗ Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ne menjünk a vízbe!

❗ Ahol tiltótábla van, semmiképp se menjünk vízbe!