Mit tegyünk, ha kigyullad az autónk?

2022. november 08. 12:12

Bár ritkán, azért előfordul, hogy menet közben kigyullad egy személyautó – épp egy hete, Pécsett láthattunk erre példát. Gépjárműtüzek esetében egy-két perc van a beavatkozásra – a járművek ugyanis nagy mennyiségű éghető anyagot tartalmaznak –, azonban ha gyorsan cselekszünk, megelőzhetjük, hogy a jármű teljesen kiégjen.

Amennyiben menet közben füstöt érzékelünk a műszerfalnál, álljunk félre! Fontos azonban, hogy mindezt körültekintően tegyük – azonnal, ugyanakkor nyugodtan kell cselekednünk, figyelembe véve a körülöttünk haladó járművek biztonságát is.

Állítsuk le a motort és hagyjuk el a járművet! Minden utas szálljon ki, hiszen az emberi élet és egészség mindennél fontosabb! Amennyire lehet, álljunk messze az autótól, hiszen a füst a szabadban is mérgező! 

Bár nem kötelező, javasoljuk, hogy legyen a kocsiban egy tűzoltó készülék. Elég egy kisebb, két literes ABF habbal oltó tűzoltó készülék, ami hatalmas segítség a kezdeti tűz megfékezésében. Fontos, hogy a készüléket rögzítsük az autóban! Legideálisabb, ha az első utas oldali ülésnél helyezzük el, de a csomagtartóban is megfelelő, ha a csomagoktól is könnyen hozzáférhető marad. 

Ha a kezünkben van a tűzoltó készülék, nyissuk fel a motorháztetőt és szakaszosan oltsuk el vele a tüzet! Akár sikerrel járunk, akár nem, értesítsük a tűzoltókat – hívjuk a 112-t!

Érdemes tudni, hogy ütközés során a gépkocsi nagyon ritkán gyullad ki – 14-15 ezer közúti közlekedési balesetből legfeljebb ötvenben következik ez be –, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen műszaki hiba miatt kezd el a jármű füstölni, égni.

Közlekedjünk óvatosan, megfontoltan, vigyázzunk egymásra! Ha pedig más autója kezdene el égni, ajánljuk fel a tűzoltó készülékünket!

 

Fotó: Pécs HTP - 11.01.