Disaster Medic 2024.

2024. február 12. 10:33

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Baranya vármegyei disaster medic képzés.

 

Február 12-én újabb hivatásos tűzoltók kezdték meg tanulmányaikat kárhelyszíni elsősegélynyújtás témakörében. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központjában ezen a héten és a következőn is tizenkét-tizenkét tűzoltó szerzi meg a disaster medic végzettséget.

Legutóbb 2017 szeptemberében volt lehetősége a baranyai lánglovagoknak, hogy az életmentés ezen szintjét elsajátítsák, ők 2024 januárjában eleveníthették fel tudásukat. (Erről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos Facebook-oldalán fényképes és videós összefoglalóban is beszámoltunk.) Közülük négyen instruktori végzettséggel is rendelkeznek, ami annyit jelent, hogy a mostani képzésen résztvevő tűzoltókat szakmai tanácsokkal segítik, mintegy segédoktatóként ők is részt vesznek a februári tanórákon.

 

 

Azért különösen fontos, hogy ilyen képzésben vegyenek részt a tűzoltók, mert évről évre nő az életmentéssel kapcsolatos beavatkozások száma, továbbá többször is előfordult, hogy ezeken a kárhelyszíneken elsősegélyben kellett részesíteni a sérülteket. Így a mentősök kiérkezéséig is szakszerű ellátásban részesülhetnek a balesetet szenvedők.

Az elméleti és gyakorlati képzés során nagyon fontos momentum, hogy a tűzoltók a társaik mentését is alaposabban kitanulják. Szituációs feladatokban többször begyakorolják a teljes felszerelést viselő tűzoltók ellátását, kezdve a kolléga kimentésével (akár egy szűk helyről, akár lépcsőn lefele vagy felfele, stb.), egészen az újraélesztésig. 

A disaster medic oktatást Dr. Rendeki Szilárd csoportvezető és csapata végzi. Köszönjük, hogy munkájukkal hozzájárulnak a tűzoltók képzéséhez, az emberek biztonságához!

 

Fotó és videó: Horváth Nikolett Csilla tűzoltó főhadnagy