Káreseti összefoglaló a múlt hétvégi és hét eleji tűzoltói beavatkozásokról

2024. augusztus 21. 15:24

Az elmúlt hétvége során, valamint a hét első két napján negyvennégy jelzés érkezett a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A vármegye hivatásos tűzoltói tizenkét tűzesetet számoltak fel, tizenhat műszaki mentést hajtottak végre, tizenhat jelzés pedig téves volt. Ezek közül öt esetben szabadtéri tűzhöz, míg hat alkalommal az időjárás miatt letört ág, kidőlt fa eltávolítása miatt vonultak a tűzoltók. A huszonnyolc tűzoltói beavatkozás közül az alábbiakat emeljük ki.

Tűzesetek

Pécsen, a Kálvária úton egy társasház egyik lakásának hálószobájában tűz keletkezett, egy kétszemélyes ágy és a rajta lévő takaró égett. A pécsi hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak a helyszínre, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot is riasztották. Az egység áramtalanította a lakást és a tüzet kettő sugárral eloltotta. A tűzoltók a lakást átvizsgálták és egy kiskutyát hoztak ki a lakásból. Az esettel kapcsolatban személyi sérülés nem történt, a lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

M60-as autópályán egy személygépjármű menet közben meghibásodott és kigyulladt. A járműben egy fő utazott, aki a leállósávban megállt, majd kiszállt. A mohácsi hivatásos tűzoltók két gépjárművel vonultak a helyszínre. Kiérkezésük előtt a tűzoltást egy arra járó kamionsofőr megkezdte kettő porral oltóval, azonban nem járt sikerrel. Az egység kiérkezésekor a jármű már teljes terjedelmében égett. A helyszínt tűzoltók terelőkúpokkal biztosították, majd teljes személy- és légzésvédelem mellett egy hab sugárral körülhatárolták a tűzet és eloltották. A műszaki mentés ideje alatt egy sávon – rendőri irányítás mellett - haladt a forgalom. A tűz az aljnövényzetre terjedt át, valamint a pályaburkolatot és a kiemelt szegélyt károsította. A tűzesettel összefüggésben személyi sérülés nem történt.

Alsószentmárton településen egy ingatlan hálószobájában tűz ütött ki, amit a siklósi és villányi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig eloltottak. Az egység egy gyorsbeavatkozó segítségével az utómunkálatokat végezte el. Az eset során személyi sérülés nem történt, azonban a házban életvitelszerűen lakó két személyt lakosságvédelmi intézkedés keretében – önkormányzati segítséggel - szükséglakásban helyezték el.

Kozármislenyben egy fatárolónak használt helységben tűz ütött ki. A tárolóban a farakás, kerékpárok, fűnyíró, és egyéb használati tárgyak kaptak lángra. A pécsi hivatásos tűzoltók két sugárral oltották el a tüzet, ami másra nem terjedt át. A tűz feltehetően az éjszakai viharban villámcsapás miatt keletkezett.

Görcsönyben, a Szőlőhegyen lévő egyik pince épülete mögötti szerszámtároló gyulladt ki és a pécsi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor teljes terjedelmében égett. Az egység a tüzet egy sugárral és kéziszerszámokkal oltotta el. Az eset során személyi sérülés nem történt.

 

Műszaki mentések

Kölked külterületén egy személygépjármű az út menti kukoricatáblába hajtott, többször megperdült. A tűzoltó egység áramtalanította a gépjárművet, majd átvizsgálta a gépjármű alatti és a környező területet, de sérült személyt nem talált.

Siklós mellett, az elkerülő úton két személygépjármű ütközött, mikor az egyik hátulról belehajtott a másikba. Mindkét gépjárműben ketten utaztak, akiket a mentőszolgálat szakemberei megvizsgáltak, elláttak és kórházba szállítottak. A hivatásos tűzoltók a helyszínt egy gyorssugárral biztosították, mindkét gépjárművet átvizsgálták és áramtalanították. Mivel az autók részben útzárat képeztek, a forgalmat a rendőrség irányította.

Somogyhatvan külterületén két személygépkocsi ütközött. A gépjárművekben 1-1 fő utazott, akiket a mentőszolgálat szakemberei megvizsgáltak és elláttak. A szigetvári hivatásos tűzoltók a helyszín biztosítása mellett átvizsgálták és áramtalanították az autókat. A műszaki mentés és rendőrségi helyszíni szemle idejére félpályás útzár volt érvényben az érintett szakaszon.

Birjánban egy traktor felborult, és a vezető alászorult. A pécsi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akik emelőpárna, nyomatóhenger és feszítő-vágó eszköz segítségével a szerencsétlenül járt embert kiemelték és a mentőszolgálatnak átadták.

Pécs külterületén, az 57-es számú főúton egy személygépjármű az árokba hajtott. A gépjárművezető önerőből ki tudott szállni. Az autó forgalmi akadályt nem képezett, az egység átvizsgálta és áramtalanította azt.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok