Folytatódik a horvát-magyar szakértői csereprogram

A magyar és a horvát katasztrófavédelmi főigazgató 2012-ben állapodott meg arról, hogy az idén nyáron katasztrófavédelmi szakértők teljesítenek szolgálatot a partner országában, az ott nyaraló magyar, illetve az itt időző horvát turisták tájékoztatásának megkönnyítése céljából. A magyar-horvát szakértőcsere az Európai Bizottság szakértőcsere-programjának keretében és finanszírozásában valósul meg, összesen négy alkalommal érkeznek horvát tűzoltók hazánkba, a magyar szakértők is négyszer utaznak Horvátországba.

A magyar tűzoltók a múlt héten érkeztek haza a tíznapos szakértői csereprogramról, most pedig egy horvát tűzoltó érkezett Magyarországra, ezen belül is Baranya megyébe.

Milivoj Taslak, a Kaštela Gomilcai Tűzoltóság parancsnoka tíz napot tölt majd hazánkban. A parancsnokot Gyurok Dusán tűzoltó zászlós, a Siklósi- és a Sellyei Járás katasztrófavédelmi megbízottja fogja kísérni a program ideje alatt.

A horvát tűzoltó-parancsnok szombaton érkezett meg Siklósra, ahol Gyurok Dusán fogadta őt, és megbeszélték a tíz nap programját.  A Kaštelai tűzoltó egyik fontos célja a magyar katasztrófavédelmi és tűzoltósági rendszer megismerése és a tapasztalatok cseréje illetve ittléte alatt szintén feladata az itt nyaraló horvát turisták tájékoztatása kiemelt magyar eseményekről.

Augusztus 12.

A mai napon Mácsai Antal tű. tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató búcsúzott a horvát szakértőtől, és egy régi tűzoltósisakkal is megajándékozta a parancsnokot. A horvát szakértő pedig egy a Kaštela Gomilcai Tűzoltóságról szóló könyvet adott emlékül az igazgatónak.

A hétfői nap további részében a pécsi TV toronyba látogatna el, majd este egy vacsora keretén belül búcsúztatják a szakértői csereprogram horvát tagját.

Augusztus 11.

Reggel a horvátok által is kedvelt pécsi nagy vásárban tartottak járőrsétát a szakértők, majd ezt követően Pécs legfőbb turistalátványosságait tekintették meg. Többek között a Cella Sephtikora-t, a Székesegyházat, és a Zsolnay-negyedet.

Augusztus 10.

A szombati program részeként először a Mohácsi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen tettek látogatást a szakértők, ahol megnéztük a laktanya szolgálati illetve pihenő helyiségeit, és a tűzoltásban, műszaki mentésekben bevethető eszközöket. Ezt követően az általuk jól ismert mohácsi csata emlékére kialakított Mohácsi Történelmi Emlékhelyet illetve a Fogadalmi Emléktemplomot mutatták be a horvát parancsnoknak. A városnézés után a Határkikötő Katasztrófavédelmi Irodájának Hajó Ellenőrzési szolgálatánál tettek látogatást.

Augusztus 9.

A mai napon a Siófoki Meteorológiai Obszervatóriumba látogattak a szakértők, ahonnan szükség esetén a Balatoni régióba küldik a viharjelzéseket. A bejáráson megismerkedhettek a figyelőtoronyban dolgozók munkájával, és a tetőteraszra kihelyezett mérőműszerekkel. Ezt követően bemutatták az általuk használt viharjelző rendszereket. Az Obszervatórium látogatása után a Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltségen tettek látogatást. Megtekintették a szolgálati illetve pihenő helyiségeket, és a tűzoltásban, műszaki mentésekben bevethető eszközöket.

Augusztus 7-8.

A szerdai napon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra (OKF) látogattak el a szakértők, ahol Dr. Farkas Katalin a Nemzetközi Főosztály Főosztályvezető fogadta a vendégeket. A két nap során a horvát szakértő megismerkedhetett a főigazgatóság szervezeti felépítésével, működésével, információt kapott többek között a magyar lakosságvédelemről, a 112-es segélyhívó rendszer kiépítéséről, a döntéstámogató rendszerről (PAJZS), a főigazgatóság műveleti és műveletirányítási rendszeréről, és az önkéntes szervezetekkel való együttműködés tapasztalatairól. Bemutatták az OKF központi főügyeletét illetve a főváros VIII. kerületének tűzoltóságát és annak szerállományát. A második napon visszautazásuk előtt látogatást tettek a parlamenti tűzoltóságnál ahol megtekintették az Országház tűzvédelmi rendszerét is.

Augusztus 6.

A mai napon a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra látogattak el a csereprogram résztvevői, ahol Mácsai Antal mk. tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató fogadta őket. A beszélgetés alkalmával szó esett a horvát-magyar együttműködésről, és a lehetséges határ menti gyakorlatokról is. Majd ezt követően körbevezették a horvát szakértőt a Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen és a Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon, ahol megismerkedhetett a tűzoltóságon található szerállománnyal, és a tűzoltásban és műszaki mentésben bevethető eszközökkel. Ebéd után a megyei katasztrófavédelem Főügyeletére látogattak, ahol sokmás mellett részletesen ismertették a korábbi Európai Uniós pályázatok során kifejlesztett DRIX katasztrófavédelmi ügyeleti információ-csere rendszert is. Ezen a rendszeren keresztül képes Magyarország és Horvátország kommunikálni egy határokon átnyúló katasztrófaesemény kapcsán.

Augusztus 5.

A mai napon a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siklósi Katasztrófavédelmi Kirendeltségére látogattak el, ahol Kovács András tűzoltó alezredes, kirendeltség-vezető fogadta a vendéget. Bemutatkozása után ismertette a katasztrófavédelem felépítését, a siklósi kirendeltség működési illetve illetékességi területét, majd ezt követően körbevezették kirendeltségen, ahol megismerkedhetett a szerállománnyal, és a tűzoltásban és műszaki mentésben bevethető eszközökkel. A délelőtt további részében pedig megtekintették a siklósi várat.  

Ebéd után a villányi borvidékre látogattak, ahol megnézték a turisták által kedvelt Ördög-árkot, illetve körbejárták a legnagyobb villányi borászatokat.