Current Page aloldal fejlécképe

baranya.katasztrofavedelem.hu közlemények

Tizenhárom önkéntes mentőszervezet részesült támogatásban Baranyában
2021. május 17.

Százötvenegy önkéntes mentőszervezet, köztük tizenhárman Baranyából jutottak 2021-ben központi forrásból pályázati támogatáshoz. Az erre vonatkozó döntést május 12-én hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Folytatódik a biológiai szúnyoggyérítés
2021. május 17.

Április elején kezdődött meg a katasztrófavédelem koordinálásában a szúnyogok elleni védekezés. Az első hetekben légi járműről, folyadék formájában juttatták ki a speciális, baktériumok által termelt fehérjét tartalmazó készítményt, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el. A folyók mentén lévő és jól megközelíthető szúnyogtenyészőhelyeket földi technológiával, gépjárműről kezelték.

A Duna felső szakaszán és a Körösöknél folytatódik a biológiai szúnyoggyérítés
2021. május 10.

A következő napokban a Duna felső szakaszán a Szigetközben és Komárom térségében, valamint Körösök vidékén lesz biológiai szúnyoggyérítés. A szakemberek összesen 1800 hektárnyi vízfelületre juttatják ki a kizárólag a csípőszúnyogok lárváit elpusztító természetes készítményt.

Hétvégi káreseti összefoglaló
2021. május 10.

A hétvége során mindösszesen tizenhat jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói öt tűzesetet számoltak fel, kilenc műszaki mentést hajtottak végre, kettő jelzés pedig révesnek minősült.

Változott az alkotói pályázat leadási határideje
2021. május 06.

Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság februárban immáron nyolcadik alkalommal hirdette meg az alkotói pályázatot óvodásoknak és iskolásoknak. A kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel a művek beadási határideje módosult, egészen október 15-ig várják a gyerekek alkotásait.

Köszöntő a Tűzoltónap alkalmából
2021. május 04.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának köszöntője a Tűzoltónap alkalmából.

Tűzoltónapon szünetel a hivatali ügyintézés a katasztrófavédelemnél
2021. május 03.

Szent Flórián napja, május 4-e a katasztrófavédelemnél dolgozók számára munkaszüneti nap. Ezen a napon az ügyfélszolgálati ügyfélfogadás és a hatósági ügyintézés szünetel. A szünnapon is kereshető a szervezet e-mailben vagy postai úton, az írásos megkereséseket a következő munkanapon, május ötödikén regisztráljuk, és azt követően válaszoljuk meg.

Szolgálatba állt a katasztrófavédelem járőrhajója
2021. április 30.

A „Magasabb szintű iparbiztonsági beavatkozások kapacitásfejlesztése” elnevezésű KEHOP 1.6.0-15-2016-00008 európai uniós projekt révén speciális iparbiztonsági feladatokat ellátó járművek és műszerek álltak rendszerbe a katasztrófavédelemnél. A projekt egyik kiemelkedő eredménye a veszélyes áruk vízi szállításának ellenőrzésére kialakított speciális járőrhajó, a Tűzmadár, amelyet április 30-án avattak fel. A hajó Dunán teljesít majd szolgálatot. A teljes beruházás az Európai Unió 1 milliárd 200 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából valósult meg.

Újabb két katasztrófavédelmi őrs építési projektje zárult le
2021. április 28.

Két katasztrófavédelmi őrs építési projektje zárult le a közelmúltban. A KEHOP-1.6.0-15-2016-00007 azonosítószámú, Tűzoltóőrsök kialakítása – hagyományos szerkezetű őrsök (Tolcsva, Villány) projekt célja a hazai tűzvédelem erősítése új, a katasztrófavédelmi feladatok ellátását szolgáló ingatlanok megépítésével. A projektnek köszönhetően jelentősen javult a szervezet reagálóképessége, nőtt a lakók biztonsága. A beruházás keretében két, úgynevezett fehér folton épült katasztrófavédelmi őrs, a tolcsvai létesítmény 2018 szeptembere óta működik, a villányi őrs pedig 2021 februárjában kezdte meg a működését. Az európai uniós projekt vissza nem térítendő támogatási összege 217,6 millió forint volt.

A Duna megyei szakaszán is lesz a héten szúnyoggyérítés
2021. április 28.

A Tisza Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán, a Tisza-tónál, Békés megyében a Körösök mentén, a Duna Baranya megyei szakaszán, a Balatonnál és a Velencei-tónál folytatódik a héten a szúnyoglárvák elleni fellépés.

Kezdődik a központi szúnyoggyérítés
2021. április 22.

Ma veszi kezdetét az idei központi szúnyoggyérítés. Első lépésként Csongrád-Csanád megyében, a Tisza déli szakaszán és a Maros hullámterében, illetve a Szolnok környéki vizekben kerül sor szúnyoglárva-gyérítésre. Az eljárás során repülőről biológiai készítményt permeteznek háromezer hektárnyi vízfelületre ott, ahol sok szúnyoglárva fejlődik.

A fűtési szezonnak vége, de szén-monoxid veszélye marad
2021. április 22.

Habár a hideg időjárás miatt a háztartások többségében még fűtenek, hivatalosan április 15-én véget ért a fűtési szezon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a szén-monoxid-mérgezések veszélye. A fűtési szezonban ugyan gyakrabban riasztják a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, de ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak, ott egész évben veszélyt jelent a szén-monoxid. A legtöbb mérgezés és tragédia oka, hogy rossz, elavult, nem karbantartott, esetleg engedély nélkül felszerelt fűtőeszközzel fűtenek, illetve nem megfelelő a szellőzés.