Szén-monoxid érzékelőket adott át a katasztrófavédelem

2013. április 19. 00:00

Sajtótájékoztató keretében 179 darab szén-monoxid érzékelőt adott át a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, és egyúttal tájékoztatást adott az elmúlt időszakban bekövetkezett eseményekről.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság összesen 179 darab szén-monoxid érzékelőt a vonatkozó előírásoknak megfelelő juttatott el a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság útján a megyénkbe, melyeket most Mácsai Antal mk. tűzoltó ezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója ünnepélyes keretek között adott át a közintézmények vezetőinek.


Mohács térségébe 22 darab, Szigetvár térségébe 28 darab, Siklós térségébe 31 darab, Pécs térségébe 98 darabérzékelő került kiosztásra a közintézmények részére. A mai sajtótájékoztatón 24 közintézmény képviselője vette át az érzékelőket.


A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szén-monoxid-érzékelők átadásával egyidejűleg sajtótájékoztatót tartott az elmúlt időszak kiemelt eseményeiről.


A sajtótájékoztató első napirendi pontja, a Sole - Mizo Zrt. volt pécsi telephelyén tartott supervisori ellenőrzés tapasztalatai. Mácsai Antal elmondta, a  katasztrófavédelem lakossági bejelentés alapján vizsgálódott a április 5-én. Az Ifjúmunkás utcában veszélyes anyagokat találtak a helyszínre érkező egységek.


A katasztrófavédelem több hatósággal közösen, supervisori ellenőrzést tartott a telephelyen április 8-án. A telephelyen több fajta veszélyes anyagot találtak a hatóságok, alapvetően a tejiparban fertőtlenítésre használt savakat és lúgokat. 100 darab, 50 és 60 literes hordók voltak a helyszínen. A veszélyes anyagok tárolására és kezelésére vonatkozó katasztrófavédelmi ellenőrzés szabálytalanságot nem tárt fel, a hatályos szabályoknak megfelelően kezelték azokat. A telephelyi veszélyes áruk kontrollja mellett tűzvédelmi, környezetvédelmi, és munkavédelmi hatósági ellenőrzésre is sor került.
A telephelyen kívül semmilyen károsító hatása nem volt az anyagoknak, sem a lakosságot, sem a környezetet nem veszélyeztette. A hatóságok azt vizsgálták, hogy a veszélyes anyagok tárolása, és kezelése megfelelt-e a jelenleg hatályos szabályoknak.


Április 10-én a hordók közvetlen környezetében található épületeket és bérleményeket is ellenőrzés alá vonta a katasztrófavédelem. Átfogó tűzvédelmi ellenőrzést tartottak, mely során két hiányosságot tártak fel. A hiányosságok megszüntetésére hiánypótlást adott ki a hatóság. Az ADR telephelyi ellenőrzés nem tárt fel hiányosságot.
Az ellenőrzések hatására a tulajdonos elszállítatta a hordókat a telephelyről, melyről a tegnapi nap során benyújtotta a dokumentációkat.

A sajtótájékoztató további részében a megyei ár- és belvízi helyzetről informálta a megjelenteket az igazgató.


A Dráva Baranya megyei szakaszán I. fokúra mérsékelték a belvízvédelmi készültséget, a Duna alsó szakaszán továbbra is I. fokú a belvízvédelmi készültség, mondta az igazgató. A belvízvédelmi készültség mintegy 200 négyzetkilométert érint Baranya megyében.


A legutóbbi húsvéti esőzés kapcsán 7 településen árvízi, illetve 3 településen belvízi védekezést folytattak. 18 szivattyú, illetve 5450 homokzsák került felhasználásra, ebből 5 szivattyút és 4400 homokzsákot a katasztrófavédelem biztosított. Összesen 355 fő vett részt a munkálatokban. A tűzoltóság 15 esetben hajtott végre az ár- és belvízzel kapcsolatos műszaki mentést.
Az igazgató tájékoztatást adott az árvízi felkészülés jelenlegi helyzetéről, mely egy esetlegese Drávai árvíz esetén alkalmazandó.


A sajtótájékoztató utolsó témája a szabadtéri tüzek megelőzése volt.


Az igazgató elmondta, a tavasz beköszöntével egyre többen keresik fel nyaralóikat, hétvégi házaikat, és kezdik meg a kerti munkákat. Mindez általában tűzgyújtással is jár, mely kellő körültekintést igényel.


A kerti hulladékok égetését önkormányzati rendeletek szabályozzák. Pécsen például áprilisban még szabad tüzet rakni, májustól azonban tilos az önkormányzat rendelete alapján. Az égetés emellett csak ott megengedett, ahol nincs zöldhulladék elszállítás.


Mácsai Antal elmondta, az összegyűjtött égetnivalót lehetőleg egy gödörben helyezzük el, vagy árkoljuk körül tűzgyújtás előtt. Tüzet csak szélcsendes időben szabad gyújtani. A kerti égetés során is gondoskodni kell arról, hogy már a gyújtást megelőzően megfelelő oltóanyag álljon a rendelkezésünkre, illetve a tüzet minden esetben a tevékenység végén el kell oltani, ügyelni kell arra, hogy parázs ne maradjon hátra.


 A sajtótájékoztató végén az igazgató megköszönte a megjelenteknek a részvételt.