Nagyobb odafigyeléssel elkerülhetőek a karácsonyfatüzek

2013. december 23. 14:28

Egy karácsonyfatűz, vagy épp egy eldőlt gyertya okozta tűz nem csak az ünnep hangulatát teheti tönkre, de komoly károkat okozhat a lakásban, és szerencsés esetnek tekinthetjük, ha személyi sérülés nélkül zajlik le. Néhány jó tanács, hogy biztosan meghitt legyen az ünnep.

Hasznos olyan karácsonyfatalpat venni, amelyikbe vizet tehetünk, és pótoljuk is naponta a hiányzó vizet a talpból. Kevésbé gyúlékony a fenyőfa, ha nem szárad ki hamar. Aki műfenyőt választ az figyeljen arra, hogy ne legyen éghető.

Gondoskodjunk a karácsonyfa stabilitásáról és a feldőlés elleni védelméről!

Elsősorban nem éghető anyagú dekorációs elemeket használjunk a fa díszítésére!

Az elektromos karácsonyfaizzóknál a nem szabványos vezeték hamar felmelegedhet és tüzet okozhat, ezért a megfelelő minőségről már vásárláskor érdemes meggyőződni.

Az elektromos kapcsolókat és csatlakozókat úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy azokhoz a gyermekek sem szándékosan, sem pedig véletlenül se férhessenek hozzá!

Égőcsere, vagy áthelyezés alkalmával minden esetben válasszuk le az izzósort a villamos hálózatról!

A korábban már üzemeltetett izzósort vagy díszítőelemeket a felhelyezés előtt át kell vizsgálni, ismételten tanulmányozni a használati utasítást és a gyártói előírásoknak megfelelően szükséges a szerelést elvégezni!

 Lefekvés vagy a lakásból való távozás előtt az izzósort és az elektromos díszeket a hálózatról le kell választani!

Az adventi koszorú alá ne tegyünk éghető alátétet (pl. kartonpapírt, fatálcát)

Spray-s dobozt ne használjunk nyílt láng közelében, mert a dobozban található hajtógáz könnyen lángra lobbanhat. A spray használata után alaposan szellőztessünk ki, hogy ne maradjon gáz a szoba levegőjében

A dohányzás nem csak az egészségre káros, a még parázsló csikket vízzel el kell oltani, mielőtt valaki a szemetesbe dobja.

A kisgyerekek utánzással tanulnak, ezért a gyufát és öngyújtót mindig olyan helyre kell tenni, ahol nem érhetik el.

Kisgyermekeket akkor sem szabad otthon egyedül hagyni – még rövid időre sem –, ha alszanak.

A jelenlévőkkel beszéljük meg, mi a teendő, ha véletlenül meggyullad a fenyőfa vagy egyéb gyúlékony anyagok (pl. a tűzoltás módja vízzel vagy porral oltó készülékkel, a tűzoltóság és a mentők telefonszáma, menekülési útvonalak, értesítendő személyek neve és elérhetősége).

A karácsonyfára csak dekorációs céllal tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, azokat ne gyújtsuk meg!

Még egy általános tanács, nem szabad a lakás elektromos hálózatát túlterhelni, több készülék – mosógép, porszívó, mosogatógép, vasaló – egyidejű használatával mert a lakástüzek egyik leggyakoribb oka az elektromos tűz.

Mi a teendő, ha tűz van?

Ha nincs tűzoltó készülékünk, akkor a kezdődő tüzeket nagyobb takaróval tudjuk eloltani. Égő olajra vizet semmilyen esetben sem lehet önteni, mert a tűz elaludni nem, hanem a szétfröccsenő olajjal terjedni fog. Áram alatt álló elektromos berendezéseket és környezetükben lévő tárgyakat vízzel nem szabad oltani.

Még ha úgy ítéljük is meg, hogy nincs nagy veszély, azonnal hívjuk ki a tűzoltókat a 105-ös telefonszámon, mert a tűz gyorsan terjed.

Nyissuk ki az ablakokat és az ajtókat, hogy a füst távozhasson. A veszélyeztetetteket vigyük ki a helyiségből, nehogy a füstöt belélegezzék. Ha sérültek vannak, telefonáljunk a mentőknek is! Ha túl nagyok a lángok, ne kísérletezzünk az oltással, inkább gyorsan hagyjuk el a lakást!

Amennyiben társasházban lakunk, és a lakásunkhoz lépcsőház is tartozik, feltétlenül értesítsük a gondnokot a tűzről. Ha a tüzet sikerül eloltanunk, és a jelenlévők közül valakinek a testén égési sérülés keletkezett, folyassunk rá azonnal hideg vizet, hogy csillapítsuk a fájdalmat, és megelőzzük a seb elfertőződését.

Szöveg: Kasza Anett tű. fhdgy.

Fotó: A kép illusztráció