Cél, az otthon jellegű tűzesetek visszaszorítása

2014. május 29. 15:45

A Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ma tartotta féléves értekezletét, ahol elemezték az elmúlt időszak tűzeseti statisztikáit, és tendenciáit, amely alapján az otthon jellegű létesítményekben keletkező tűzesetek visszaszorítását határozták meg az egyik legfontosabb feladatként.

A tüzek pusztító hatása miatt évente a tízmilliárd forintot elérő nagyságrendben keletkeznek károk, főként a lakóingatlanokban.  Ezt az összeget a kárhelyszíni beavatkozások további milliárdos költsége tovább növeli. A tűzesetekben évente átlagosan több mint százan halnak meg, és hozzávetőlegesen tízszer ennyien sérülnek meg. Az ipari ágazatban a tüzek miatt bekövetkező termeléskiesésből fakadó veszteség a tűzkár értékének több százszorosa is lehet.

A tüzek miatt a nemzeti vagyonban keletkező károk mértéke leghatékonyabban a szükséges és elégséges színvonalú tűzmegelőzési tevékenységgel csökkenthető. Amennyiben a tűzmegelőzés érdekében folytatott propaganda sikeres és hatékony, akkor a fent említett összegeknek akár csak 10 százalékos mérséklése is több milliárdos megtakarítást jelent a nemzetgazdaságnak, az egész országnak. A prevenciós célok közérthető nyelvezetű, de szakmailag kikezdhetetlen kommunikációval érhetők el.

A katasztrófavédelem kezdeményezésére országosan, majd megyei szinten is megalakultak a tűzmegelőzési bizottságok, amelyekben a lakásszövetkezetek képviselőtől az energiaszolgáltató szektorok szakemberein keresztül a média munkatársakig minden ágazat képviselteti magát. A kezdeményezésnek köszönhetően mindenki a saját szakterületének tudásával támogatja a megelőzési tevékenységet, amelynek köszönhetően egyre több társasházba, otthonba, és oktatási intézménybe lelhetők fel a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság kiadványai.

A mai értekezleten Karsa Róbert tűzoltó alezredes, a Bizottság elnökhelyettese tartott előadást a szervezet előző féléves működésének tapasztalatairól. Karsa Róbert előadásában bemutatta azt az új térinformatikai fejlesztést, amelynek köszönhetően az egyes tűzesetek eloszlását jelenítik meg térképes formában. Az új ábrázolási módnak köszönhetően pontosan ábrázolható lesz majd, hogy a megyében mely települések érintettek leginkább a tűzesetek bekövetkezése szempontjából. Ezen belül is a leginkább érintett városrészek elkülönítésére is alkalmas lesz majd a térinformatikai program, amelyből további következtetéseket lehet majd levonni. A káresetek térképes eloszlásához mérten lehet majd a tűzoltási- és mentési tevékenységet végző erőket összpontosítani, amelyhez kiváló lehetőséget teremt az országos őrsprogram. Karsa Róbert bemutatta a jelenlévőknek a fejlesztés jelenlegi állapotát, a 100%-os adatfeldolgozást követően pedig mindenki számára elérhető formátumban közzéteszi majd a Bizottság a térképes megjelenítést.

Az előző évben arányaiban megemelkedett az otthon jellegű létesítményekben bekövetkezett tűzesetek száma, ezért a Bizottság következő féléves munkatervében megfogalmazott feladatok is ezt a megelőzési témakört célozzák meg.  A munka már több hónappal ezelőtt megkezdődött, hiszen a pécsi adventi vásárban, a Kertvárosi napon majd a Rendőr- Tűzoltó napon is egy úgynevezett konyhatűz imitációval készültünk, ahol mindenki saját szemével láthatta, hogy mi történik, ha forró olajra vizet öntünk. A megyében bekövetkező, otthon jellegű tűzesetek közül a legmagasabb számban a konyhákban keletkezik tűz, amely gyakran gondatlanságból, vagy rosszul megválasztott oltási technika miatt, jelentős anyagi károkat okoz.

A tűzoltói beavatkozások elemzéséből az is kiderült, hogy az a terület, amely a hatósági ellenőrzések szempontjából kontroll alatt van, ott visszaesett a tűzesetek száma. A cél most az, hogy az otthonokban is visszaszorítsuk a tűzesetek kialakulásának kockázatát- mondta Karsa Róbert. Ennek érdekében egy megyei spotfilm is készült, amelyben a konyhatűz helyes oltási technikáját próbálja a Bizottság minél több emberhez eljuttatni.

Hegedűs Krisztián tűzoltó százados, a Bizottság ügyvezető elnöke az elmúlt időszak hatósági szemléiről beszélt a megjelenteknek. Az elnök elmondta, a tűzoltók mára már sokkal részletesebb adat-felvételezést folytatnak egy adott tűzesetnél annak érdekében, hogy a helyszínen tapasztaltak alapján szükség esetén megindítható legyen egy hatósági eljárás. Hozzátette, folyamatban van a mezőgazdasági vállalkozók megszólítása is, amelyben nagy segítséget nyújtanak a falugazdászok. Már most fel kell hívni a figyelmet az aratáshoz használt mezőgazdasági gépek műszaki felkészítésére, többek között a szikrafogók elhelyezésére a kipufogók átvizsgálására és a szálas takarmány tárolásának szabályszerűségére is.

Az értekezlet végén műhelymunka következett, ahol minden bizottsági tag kifejtette, hogy miben tud majd segítséget nyújtani a szervezet következő féléves feladatainak megvalósítása során.

A Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság két lakosságtájékoztató kiadványt tervez a következő időszakban, egyrészt az aratással kapcsolatos tűzmegelőzési tudnivalókról, másrészt pedig az erdők tűzvédelmével és a tűzrakóhelyek használatával kapcsolatos tudnivalókról. Emellett pedig a nagy tömegeket vonzó rendezvények állandó résztvevői lesz a Tűzmegelőzési Bizottság információs sátra.

Fotók: Kasza Anett tű. fhdgy.