Aratási fórum és szakmai nap Siklóson

2015. június 01. 14:55

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siklósi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége aratási fórummal egybekötött hatósági és szakmai továbbképzést tartott a napokban. A rendezvényen a környékbeli gazdálkodók és a falugazdász hálózat képviselői mellett, a települések közbiztonsági referensei is részt vettek.

A rendezvényen egyebek között szó volt az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változásairól, az irányított szabadtéri égetéssel és az aratással kapcsolatos előírásokról, és a veszélyes áruszállítással, valamint a veszélyes üzemekkel kapcsolatos SEVESO III-as új irányelvekről. A fórum kiváló lehetőséget biztosított arra is, hogy a mezőgazdasági termelők és az önkormányzatok vízkárelhárítással kapcsolatos problémafelvetéssel éljenek.  

Az aratási fórumot követően, a referensek negyedéves beszámolója következett, amelynek keretében tájékoztatást adtak a rájuk bízott katasztrófavédelmi feladatok helyzetéről. Szó esett az elmúlt időszakban leesett nagymennyiségű csapadék okozta problémákról, majd az önkéntes települési mentőcsapatok megalakításával kapcsolatos feladatokat vették sorra.


A rendezvény zárásaként törzsvezetési gyakorlatra került sor. A feladat szerint, egy műszaki hibás veszélyes árut szállító járműből szivárogni kezdett az ammónia. A veszélyes anyag több lakóházat és közintézményt is veszélyeztetett, ezért a településen azonnali döntéseket kellett hozni. Ebben a döntés-előkészítő munkában nyújtottak segítséget a településeken dolgozó közbiztonsági referensek. A műszaki hibával egyidejűleg jelentős csapadék is lehullott a térségben, amely vízszintemelkedést eredményezett a belterületi árkokban. Az események indokolták a lakosság riasztásának megszervezését, és egyéb lakosságvédelmi intézkedések meghozatalát is. A közbiztonsági referensek feladata volt továbbá felvenni a kapcsolatot a közeli halastavak tulajdonosaival, üzemeltetőivel annak érdekében, hogy a szükséges zsilipzárási munkálat megkezdjék.  Végül a kárfelmérési tevékenységet szervezték meg a megjelentek.
 
A szakmai nap kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy minden résztvevő magasabb szintre hozza azon védelmi igazgatási ismereteit, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a települési szintű káresemények megelőzése, felszámolása és helyreállítása hatékonyabb legyen a jövőben.