Biztonságban november első két napján is

2015. október 29. 11:13

Általános szokás, hogy Mindenszentek napján és az azt követő Halottak napján gyertyát gyújtunk a halottakért, nemcsak a temetőkben, hanem otthon is. A gyertya fénye azonban nemcsak az örök világosságot jelképezi, annak lángja veszélyt is jelenthet.

November elsején Mindenszentek napján, az azt követő Halottak napján és a Magyarországon is egyre több helyen megünnepelt Halloween alkalmával sokan gyújtanak gyertyákat, mécseseket a temetőkben és otthon is. A zárt térben óvatlanul gyertyát gyújtók könnyen tüzet okozhatnak és ugyancsak veszélyeket rejt a mécsesek, lámpások száraz avar környezetében történő használata. A statisztikák szerint az évnek ebben az időszakában megemelkedik tűzesetek száma, mivel sokan nem kellő körültekintéssel használják ezeket az eszközöket.

A tűzesetek leggyakoribb oka, hogy a lakásban az égő mécsest, gyertyát vagy lámpást könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire is. Fontos, hogy csak nem éghető alátétre helyezett gyertyát gyújtsanak meg, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. A meggyújtott gyertyát olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig el kell tenni a gyúlékony anyagokat. Ha a Halloweent ünneplők jelmezbe bújnak, különösen körültekintően ünnepeljenek a gyertyákkal feldíszített lakásban, hiszen a legtöbb jelmez könnyen gyulladó anyagból készül. A töklámpások készítése látványos szokás, azonban könnyen balesethez vezethet. Kihelyezésükhöz megfelelő helyet válasszunk, és olyan mécsest rakjunk bele, ami szeles időben is biztonságosan égethető.

A temetőkben megemlékezőknek is legalább ennyire körültekintőnek kell lenniük, mert nemcsak a felgyülemlett avar, hanem az elszáradt, illetve a művirágok is könnyen lángra kaphatnak.