Féléves, évzáró ülését tartotta a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

2016. november 30. 14:55

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsterme adott otthont a Megyei Tűzmegelőzési Bizottság soron következő ülésének.

A Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a mai napon tartotta féléves, egyben évzáró ülését, amelyet Karsa Róbert tű. ezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese nyitott meg.

Az igazgatóhelyettes megnyitó beszédében megköszönte a bizottság ez évi munkáját, és beszámolt azokról az eredményekről, amelyek a Bizottság munkáján is alapulnak. A statisztikai adatok szerint 2016-ban eddig 149 darab otthon jellegű tüzeset fordult elő, a kéménytűz káresetek száma pedig nem mutat jelentős eltéréseket az elmúlt három év viszonylatában.

A szabadtéri tűzesetek száma az előző évhez képest csökkent, amely a megelőző hatósági tevékenység egyik fő eredménye.

Az igazgatóhelyettes előadásában kiemelte a szén-monoxid káresetek megelőzése érdekében végzett bizottsági munkát, figyelemmel az ilyen jellegű káresemények súlyos következményeire. A számadatok szerint megállapítható, hogy a 2014. évtől kezdődően csökkenő tendenciát mutatnak az ilyen jellegű káresemények, amely jó irány, és ennek a tendenciának a fenntartására kell a megelőzés eszközeivel törekedni.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság szén-monoxid mérgezések megelőzésével kapcsolatos kampánya sikeres, hiszen 2016. évben november hónap végéig a megyében csupán 4 szén-monoxiddal kapcsolatos káreset volt, amely az előző évhez képest 73%-os csökkenést mutat.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek piacfelügyeleti ellenőrzési jogkörben évente több alkalommal is vizsgálják a forgalomban lévő szén-monoxid érzékelő berendezéseket annak érdekében, hogy csak laborvizsgálattal igazolt, szabványnak megfelelő engedéllyel rendelkező, így az állampolgárok életbiztonságát hatékonyan védő eszközök kerülhessenek az üzletek, kereskedések polcaira – zárta a gondolatait az igazgatóhelyettes.

Ezután a bizottsági tagok a több ütemben átvett kéményseprő-ipari tevékenységgel kapcsolatos aktuális kérdéseket tekintették át, illetve meghatározták a 2017. év főbb feladatait, irányvonalát.

Fotó: Baranya MKI