A társasházak szellőzőrendszere is téma volt a LAKTÁSZ fórumon

2017. március 09. 12:48

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetsége (LAKTÁSZ) szervezésében, „A közelmúltban megkezdett szellőzőrendszerek ellenőrzésével kapcsolatos tapasztalatokról, büntetési tételekről, illetve aktualitásokról” tartott előadást Fischer András tűzoltó alezredes a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági szolgálatvezetője és Arató Gábor tűzoltó százados kiemelt főelőadó.

A LAKTÁSZERDA elnevezésű rendezvényt szerdán tartották a Pécsi Távfűtő Kft. előadótermében. A hatósági témájú előadások már évek óta rendszeresen megjelennek ezen a fórumon, amelynek keretében lehetőség nyílik a hatóság által eddig elvégzett ellenőrzések tapasztalatait feldolgozni. A tájékoztatásból mindkét oldal profitál, mind a hatóság, mind pedig a társasházak lakóközösségei.

Az előadás keretében szó esett a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság munkájáról, elemezték az előadók az otthon jellegű tűzesetek statisztikáit, valamint ismertették a kéményseprő-ipari tevékenység változásait. A prezentáció kitért a társasházakat érintő tűzvédelmi használati szabályokra, az ellenőrzések tapasztalataira és a bírságokra. A statisztikai mutatók elemzéséből kiderült, hogy miként alakult az otthon jellegű tűzesetek megoszlása, a legtöbb bekövetkezett tűzeset a konyhában keletkezik.

Katasztrófavédelem

Az előadók felhívták a figyelmet a tűzmegelőzési bizottság által készített lakosságtájékoztató kiadványokra, amelyek letölthetőek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság honlapjáról. A kiadványok a legfontosabb tűzmegelőzési témakörök szerint készültek el, mint a társasházi szemétledobók, az elektromos tüzek tűzmegelőzési tudnivalói, a lakástüzekkel kapcsolatos tűzmegelőzési tudnivalók, a gázkészülék felülvizsgálat, az égéstermék elvezetők, a szén-monoxid mérgezés és a tüzelő-, fűtőberendezések.

Az előadás keretében szó esett a társasházkara vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokról is. Az előadók beszéltek az általános használati szabályokról, a villamos berendezések felülvizsgálatáról, a villámvédelmi berendezések felülvizsgálatáról, a hő-és füstelvezetés ellenőrzéséről, a tárolási szabályokról, a menekülési útvonalakról és a szellőzőrendszerek tisztításáról.

Utóbbi téma kapcsán elhangzott, hogy a tizennégy méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben három évente, étterem rendeltetés estében félévente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.

A szellőző rendszer tisztítása abban az esetben felel meg az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásának, amennyiben a szennyező anyagokat maradéktalanul eltávolítják, és az alkalmazott technológia nem károsítja a szellőző rendszer elemeit. Valamint előírás az is, hogy poros szennyeződés tisztítási technológiája nem növelheti a szellőzőben egyébként is meglévő veszélyes hulladék mennyiségét.

A szakmai előadást követően kérdések megválaszolásával zárult a napirend.