A szabadtéri égetésre vonatkozó szabályok

2017. április 04. 13:19

A tavaszias időjárás miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma Baranya megyében. Az év első három hónapjában már több, mint száz alkalommal riasztották a megye tűzoltóit ilyen esetekhez. A veszélyt a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, ami csapadékmentes időjárás esetén nagyon könnyen meggyulladhat. Sok helyen már a tavaszi kerti munkáknak is nekiláttak, elégetik a kerti zöldhulladékot.

Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és ezek 200 méteres körzetén belül lévő ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

Fontos különbséget tenni a belterületi és a külterületi égetés között. Belterületen abban az esetben lehet égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi. A településeken ugyanis önkormányzati rendeletben szabályozzák, szabályozhatják, hogy az égetésre az év mely hónapjaiban, illetve mely napszakokban kerül sor. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor tilos az égetés. Pécsett például április és november hónapban, 10 és 17 óra között lehet belterületen égetni. Az önkormányzatok hatályos rendeletei a települések honlapján megtalálhatóak, vagy az önkormányzatoknál lehet érdeklődni azokról.

Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett (nem kell hozzá engedély, vagy bejelentés).

A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

Fontos információ továbbá az is, hogy a tűzoltók minden szabadtéri esetről fényképfelvételeket készítenek, és jegyzőkönyvet vesznek fel, amely része annak a hatósági vizsgálatnak, amelyet minden szabadtéri tűzesetet követően lefolytat az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség. Amennyiben a helyszínen nem találnak olyan meghallgatható személyt a tűzoltók, aki érdemi információval szolgálhat a tűz keletkezésének körülményeiről, úgy a terület tulajdonosa számíthat vizsgálatra. A tulajdonos ugyanis köteles a termőföldnek nem minősülő ingatlanon a növényzet gondozását rendszeresen elvégezni, illetve a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani.

A legfontosabb óvintézkedéseket azonban minden szabadtéri égetésénél szem előtt kell tartani:

- A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
- Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
- Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtandó, nem lehet hatósági felhívással élni, mivel a szabadtéri tűz nem visszafordítható folyamat. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság.

A tűzgyújtási tilalmat akkor vonják vissza, amennyiben azt a meteorológiai körülmények indokolják és csökken a szabadtéri tűzesetek száma.