Térinformatikai eszközök a tűzmegelőzésben

2017. augusztus 07. 14:30

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság meghatározott időközönként átfogó elemzési tevékenységet végez, amelynek keretében áttekinti az előző év hasonló időszakában bekövetkezett események tanulságait, és a tapasztalatok feldolgozása alapján feladatokat határoz meg a hatékony felkészülés jegyében.

Ilyen műveletelemzési tevékenység például a veszélyhelyzeti prognózis, amely negyedévente előre vetíti azokat a szélsőséges helyzeteket, amelyekre számítani lehet – így tervezhető a felkészülés is.

A prognózisok tehát a hivatásos katasztrófavédelmi szerv tervszerű felkészülését segítik, a prognózisok értékelésére, pedig úgynevezett beválás-vizsgálat készül.

A Baranya megyét érintő beválás-vizsgálat a napokban készült el, amely a 2016. július 1. és a 2017. június 30-a közötti időszakot öleli fel. Tartalmazza a bekövetkezett geológiai, hidrológiai és meteorológiai jelenségeket, valamint a bekövetkezett és a prognosztizált tendenciák összehasonlítását is. A beválás-vizsgálat arra is kitér, hogy a tervszerűen végrehajtott feladatok és a megelőzés milyen eredményt hozott.

A dokumentumból többek között az is kiderül, hogy milyen térinformatikai eszközökkel támogatható a szabadtéri tüzek megelőzése. Az igazgatóság létrehozott egy szabadterületi tűz kockázati térképet, amelyen a teljes ország veszélyeztetettsége látható, ebből leszűrhető Baranya megye veszélyeztetettsége is. A tűzeseteket valós kiterjedéssel ábrázolva készült el a tematikus térkép.

 

Katasztrófavédelem

 

A térképen a szabadtéri tüzeket érintő ellenőrzési helyszíneket és az ellenőrzött terület nagyságát is ábrázolták. Az elemzés rávilágított, hogy a szabadtéri tűzeseteket érintő ellenőrzések 73 %-a olyan helyszínen történt, ahol korábban már történt tűzeset. A fennmaradó 27 % olyan helyszíni szemle volt, amelyre az önkormányzatoknál dolgozó közbiztonsági referensek, vagy a társszervek munkatársai hívták fel a figyelmet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ellenőrzéseket követően, átlagosan több, mint háromszáz nap múlva következik be tűzeset ugyanazon a helyszínen. Az ellenőrzések, tehát minden esetben növelik a megelőzés hatékonyságát.