Szerdán sem kímélte a vihar a megyét

2020. február 06. 11:25

Szerdán is a viharos erejű szél miatt káresetekhez vonultak a megye tűzoltói. Összesen huszonhat műszaki mentés igénylő beavatkozása volt az egységeknek, legtöbbször a pécsi és siklósi hivatásos tűzoltóknak. Tizenkét esetben a kidőlt, kicsavarodott fa, letört faágak a gyalogos és közúti közlekedést akadályozták, veszélyeztették, két esetben gépjárműben keletkezett kár. Hat alkalommal garázsra, házra, kerítésre dőlt a fa, míg hat helyszínen a tetőt bontotta meg, vezetéket tépett le az erős szél.

Görcsöny és Ócsárd között egy helyközi autóbusz kidőlt fának ütközött, a fa félpályás útzárat képzett. Az eset során személyi sérülés nem történt. Az egység az ágat motoros láncfűrésszel eltávolította.

Szentlőrincen egy kétszintes családi ház tűzfalát fedő bádoglemezt megbontotta a szél, amely a járókelőket veszélyeztette. Az egység kihúzós létra segítségével, mentőkötéllel való biztosítás mellett a bádogot eltávolította. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Szentlőrincen a vasútállomás peronján egy jelző táblát megrongált a szél, amely az utasforgalmat veszélyeztette. Az egység dugólétra és csapszegvágó segítségével a táblát eltávolította.

Vásárosdombón egy tizenkét méter magas fenyőfa rádőlt a szomszéd ház tetejére. A sásdi hivatásos tűzoltók a fát láncfűrész segítségével eltávolították. Az eset során kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Siklóson egy tizenkét méteres fa a felső egyharmadánál kettétört és a mentőállomás bejáratára dőlt, azt részben eltorlaszolta. A kisebb faágak pedig a járda fölött lógva a gyalogos forgalmat veszélyeztették. A siklósi hivatásos tűzoltók láncfűrész és kihúzós létra segítségével az ágakat eltávolították.

Pécsen, a Szigeti úton, két épület között lévő távközlési kábel az erős szél következtében leszakadt és az épület oldalán lógott. A vezetéket az egység kézi erővel felhúzta a tetőre.

Mohácson, egy kollégium tetőszerkezetén egy háromméteres bádoglemez lógott. Az egység kézi erővel a lemezt nem tudta eltávolítani, mert nem tudott elég közel kerülni a lemezhez, ezért a veszélyes területet kordon szalaggal elkerítették.

Komlón, egy szakközépiskola párkányán levő bádogot a viharos szél feltépett a helyéről és a járókelőket és a környező épületeket veszélyeztette. Az egység kéziszerszámok segítségével a meglazult lemezt levágta és biztonságos helyre vitte.

Mohács és Székelyszabar között egy terepjáró kéttengelyes utánfutót vontatott. Menet közben – vélhetően a viharos erejű szél miatt – az utánfutó kibillent, letörött a vonószem és az utánfutó leszaladt az árokba. A műanyag tartály leborult és körülbelül 30-40 liter gázolaj kifolyt a közútra. A mohácsi hivatásos tűzoltók egy sugárral biztosították a helyszínt, valamint a forgalom irányításában segítettek. A közútkezelő szakembere felitatta a kifolyt gázolajat. Az eset során személyi sérülés nem történt, műtárgy nem sérült.

6-os számú főúton, Kisdobsza és Istvándi között: egy fa kidől a főútra, amelyet teljes szélességben elzárt. Az egység motorfűrésszel és kézi erővel nyújtott segítséget az út letakarításában. A műszaki mentés idején teljes útzár volt a helyszínen. 

Kisszentmárton - Majlátpusztán egy ötszáz méteres szakaszon méteres több fa az úttestre dőlt teljes útzárat képezve. Egység motoros láncfűrész segítségével és helyi lakosok közreműködésével az úttestet megtisztította. Fák egy távközlési oszlopot kidöntöttek és a kábelt elszakították.

Harkányban egy tizenöt méteres fenyőfa gyökerestül kifordult és a kerítésre dőlt. A kerítésen túlnyúló rész veszélyeztette a lakók testi épségét. A siklósi hivatásos tűzoltók láncfűrész és dugólétra segítségével a fát eltávolították, a veszélyt megszüntették.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok