Hétvégi káreseti összefoglaló

2020. március 23. 10:42

A hétvége során húsz bejelentés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra, amelyek alapján tizenhárom tűzesethez és hat műszaki mentés igénylő káreseményhez vonultak a megye tűzoltói. Egy jelzés tévesnek minősült.

Tűzesetek:

2020. 03. 20.

Bóly külterületén, egy gazdasági társaság telephelyén, száz négyzetméteres területen tönkölybúza hántolt pelyváját, valamint száraz ágakat, tujákat égettek. A mohácsi hivatásos tűzoltók egy sugárral hűtötték a még izzó részeket, a tulajdonos pedig munkagép segítségével földdel letakarta ezeket a részeket. A tűz a környezetre veszélyt nem jelentett, tovább nem terjedt. Szentlőrincen, a Munkácsy utca végén, egy elhagyott, gondozatlan szőlő ültetvény környezetében, több pontban száraz füvet, gazt és összehordott növényi hulladékot égettek, amit a szigetvári hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és egy gyorssugárral eloltottak. Pogány- Felsőhegyen, az egyik régi vízelvezető árkába összehordott háztartási hulladék égettek, amit az egység egy gyorsbeavatkozó sugárral, kéziszerszámokkal oltott el. Pécsudvard külterületén, száz négyzetméteren száraz fű, gaz, bozótos égett, amit a tűzoltók sugárral és kéziszerszámokkal oltottak. A helyszínen hozzávetőlegesen hatszáz négyzetméteren égett le a terület. Pécsen, a Felső-Homok dűlőben, egy évek óta elhanyagolt, több tulajdonos által fenntartott részben művelt gyümölcsös területén, két hektáron keletkezett tűz, amit a tűzoltók egy gyorsbeavatkozó sugárral, és kéziszerszámokkal oltottak el. 

Pécsen egy családi ház fürdőszobájában, a szekrény tetejére pakolt, nagy mennyiségű toalettpapírt a közelében lévő villamos izzó meggyújtott. A pécsi hivatásos tűzoltók a fürdőszobát és a lakást kiszellőztették, az izzó papírokat vízzel eloltották. Az eset során károsodott a szoba festése és néhány tekercs toalettpapír.

Pécs, a Veress Endre és a Páfrány utca kereszteződésében egy helyi járatú autóbusz hátsó kerék fékje meghibásodott, túlhevült, a kerékjáratból lángok jöttek ki. A buszsofőr porral oltóval a lánggal égést megakadályozta. Az egység hőkamerával megvizsgálta a kereket, a visszahűtést " sugárral hajtotta végre. Az eset során személyi sérülés nem történt, a buszon nem volt utas.

2020. 03. 21. 

Szabadszentkirály településen, egy lakóház egyik helységében - vélelmezhetően elektromos meghibásodás miatt - tűz keletkezett, ami átterjedt a berendezési tárgyakra és az azokban tárolt eszközökre, ruhaneműre, valamint a műanyag ablakkeretre. Az egész épület füsttel telítődött. A házban ketten tartózkodtak a tűz keletkezésének idején, ők elhagyták az ingatlant. Az elsőként kiérkező Szabadszentkirály Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói elzárták a közműveket, majd egy sugárral a tüzet lefeketítették és az épületet átszellőztették. A tűzoltók az izzó tárgyakat kivitték az udvarra, ahol eloltották. Az eset után az épület tűz által nem érintett része lakható maradt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Kozármislenyben az egyik ingatlantulajdonos papír- és zöld hulladékot égetett az udvarán, amit a tűzoltók többszöri felszólítására volt hajlandó eloltani. A tűz nem terjedt tovább, személyi sérülés nem történt. Önkormányzati rendelet pénteken ad lehetőséget zöld hulladék égetésre a településen. Szigetváron, a Dencsházai úti vasúti átjáró mellett növényi hulladék égett, amit a tűzoltók egy gyorssugárral oltottak el. Az eset során személyi sérülés és anyagi kár nem keletkezett. Pécsen, a Melinda utcában található ingatlan kertjének a végében levélkupac és gaz égett. A tűz átterjedt a szomszéd területre is, ahol elkorhadt fa gerendák gyulladtak meg, valamint egy fa bódé sarka is megperzselődött. A pécsi hivatásos tűzoltók a tüzet egy sugárral oltották el. Kistamásiban, négy hektár területen száraz fű, gaz, bozótos égett, amit az egység kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel oltott el. A tűzzel érintett területen volt egy tízméteres fa, amelyen az izzás, parázslás hét méter magasságig felterjedt. A tűzoltók a fát motoros láncfűrésszel kivágták, majd eloltották. Az eset során kár és személyi sérülés nem történt. Nagyárpád külterületén másfél hektár területen nádas, bozótos égett, amit a pécsi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal oltottak el.

2020. 03. 22. 

Pécsen, a Nagy- Zsebei úton egy családi ház udvarában parkoló személygépkocsi motortere - vélhetően elektromos zárlat miatt gyulladt ki, amit a tűzoltók egy sugárral oltottak el A személygépkocsi bal első részén a biztosítéktáblánál a motortér kiégett, illetve a bal oldali sárvédő, bal első gumi károsodott.

 

Műszaki mentések:

Pécsen, a Gesztenyés utcában egy személygépkocsi villanyoszlopnak ütközött. Az egység áramtalanította a gépjárművet, míg az áramszolgáltató intézkedett az oszlop kicserélésére. A járműben ketten utaztak, könnyű, illetve súlyos sérülést szenvedtek.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok