Tartalomjegyzék

Önkéntesek a járvány idején – 2. Hosszúhetényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

2020. május 15.

A járvány elleni hatékony védekezés miatt, a jellemzően aprófalvas Baranya megyében is komoly feladatot jelent a településeken a megváltozott életkörülmények biztosítása. Az önkéntes mentőszervezetek aktív szerepet vállalnak a gondozásra szoruló lakosok ellátásában, közterületek fertőtlenítésében, védekezési, logisztikai feladatokban. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján, cikksorozatban mutatja be a társadalmi szervezetek munkáját a beszámolójuk alapján. A következőkben a Hosszúhetényi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet mutatjuk be.

853397

A Hosszúhetényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület több, mint tizenöt éve aktívan működik. Először csak önkéntes tűzoltó egyesületként működött, később a polgári védelemben is szerepet vállalt és most a Hármashegyi Járás Mentőcsoport alapszervezete, annak gerincét képezi. A társadalmi szervezet szakmai vezetője Kozmáry Imre, aki beszámolt a vírus elleni küzdelemben vállalt eddigi tevékenységükről.

A veszélyhelyzet elrendelését követően a Hosszúhetényi önkormányzattal együttműködve, elkezdtük felmérni a várható feladatokat, rendszerbe szedni a mozgósítható erőket, felszereléseket, beszerzendő anyagokat. Fontos szempont volt, hogy a társadalom szegénységben élő, vagy azzal fenyegetett tagjaihoz továbbra is eljusson a segítség, az új, távolságtartásra vonatkozó szabályok tiszteletben tartásával. A hatályos jogszabályok szerint, a koronavírus-veszély miatt kialakult helyzetben a házi segítségnyújtásban nem részesülő 70 éven felüliek ellátása az önkormányzatok feladata, ezért a feladatainak úgy terveztük, hogy ebben segítséget tudjunk nyújtani. A veszélyhelyzet kihirdetése óta a mentőcsoport tagjai - Önkormányzattal együttműködve -  aktív segítséget nyújtottak a logisztikai megszervezésben, valamint komplex feladatokat hajtottak végre.

Segítséget nyújtottunk a szociális rászorulók részére az étel kiszállításában, a gyógyszerszállításban, bevásárlásban, a lakosság tájékoztatásában, valamint a fertőtlenítésben. A települést utcánként önkéntes segítőkkel próbáltuk lefedni. Dr. Garamváriné Csalánosi Andrea és Kemenes Olga napi rendszerességgel több idős lakó segítését vállalta fel, négy családot látnak el rendszeresen, élelmiszerrel, illetve gyógyszerrel. 

Az Önkormányzat munkájában napi szinten a szervezésben és az ügyintézésben nyújt segítséget Csősz Beáta, Kleffler Krisztina és Pintér Ildikó. A fertőtlenítésben is rendszeres segítséget nyújt Csősz Beáta, Pintér Ildikó, Koró Anna, Németh Gábor és Kőnig Csaba. Ennek során a település intézményeinek és közel ötven utca mentesítését kell ellátni, amelyek közül húsz külterületen, a szőlőhegyen található. Ezen túlmenően fertőtlenítést és a lakosság tájékoztatását Püspökszentlászló, Kisújbánya és Kövestető településrészeken is elvégzik.

Az önkéntes tűzoltó egyesület tagjainak az utóbbi időszak igen mozgalmas volt, de a lakosság részéről érkező, pozitív visszajelzések sok erőt adnak nekik a feladatokhoz és így elkötelezetten dolgoznak nap mint nap.