Hétvégi káreseti összefoglaló

2020. május 18. 13:11

A hétvége folyamán összesen tizenkét bejelentés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. Ezek közül egy tűzesetnél és hat műszaki mentést igénylő káreseménynél volt szükség tűzoltói beavatkozásra. Öt jelzés tévesnek minősült. A káresetek közül az alábbiakat lehet kiemelni.

Tűzesetek:

2020. 05. 16. 

Versend külterületén a földút melletti árokparton, valamint az elhanyagolt, bozótos területen illegálisan lerakott szemetet (építési hulladék, műanyag palack, gumi) gyújtottak meg, a tűz közel harminc négyzetméteren égett. A mohácsi hivatásos tűzoltók a tüzet egy sugárral oltották el. A tűz nem veszélyeztetett semmit, az eset során személyi sérülés nem történt. 

Műszaki mentések:

2020. 05. 15. 

Kökényben, ház körüli munka végzése során a tulajdonos megsértett egy gázvezetéket, ami miatt szivárgott a gáz. A pécsi hivatásos- és a kökényi önkéntes tűzoltók vonultak a káresethez, biztosították a helyszínt, valamint a sérült vezeték környezetét megtisztították. A gázszolgáltató megjavította a vezetéket és helyreállította a szolgáltatást. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Pécsen, az Edison utcában, a rendező pályaudvaron az egyik szerelvény vasúti kocsijából az abban szállított gázolaj szivárgott. Az esemény kapcsán a tartályból több liter gázolaj került a kármentő edényzetekbe, amelyeket a kocsivizsgáló a szivárgó csonk alá helyezett. A MÁV Vegyi Elhárító Szakszolgálata a szivárgó csonkon a tömítést kicserélte, ezzel a szivárgást megszüntette. A Katasztrófavédelmi Mobil Labor (KML) állománya soron kívüli ellenőrzést és káreseti helyszíni szemlét hajtott végre. Az esemény kapcsán személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedés, forgalomkorlátozás nem volt indokolt. A szabadba került veszélyes anyag szennyezést nem okozott.

Komlón, az Arany János utcában az egyik társasház emeleti lakásában az ott lakó begyújtott. Vélhetően a kémény vagy a hozzá csatlakoztatott cserépkályha elégtelen állapota oda vezetett, hogy a füst több lakásba visszaáramlott. A komlói hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, a lakásokat és a lépcsőházat kiszellőztették, a kályhában a parázslást megszüntették, valamint az újabb kéményseprői ellenőrzésig a tüzelőberendezés használatát megtiltották. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

2020. 05. 17. 

Mohács és Kölked között egy személygépjármű letért az útról és az árokba csapódott. Amikor a mohácsi hivatásos tűzoltók kiérkeztek a helyszínre, a jármű sérült vezetője még az autóban tartózkodott. Az egység a személyt feszítővágó berendezés segítségével kiszabadította és az időközben kiérkező mentőszolgálat szakembereinek átadta, akik megvizsgálták, ellátták és súlyos sérüléssel kórházba szállították. A tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították az autót. A műszaki mentés ideje alatt teljes útzár volt az érintett szakaszon, a rendőrség irányította a forgalmat.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok