Önkéntesek a járvány idején – 3. Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület

2020. május 19. 14:38

A járvány elleni hatékony védekezés miatt, a jellemzően aprófalvas Baranya megyében is komoly feladatot jelent a településeken a megváltozott életkörülmények biztosítása. Az önkéntes mentőszervezetek aktív szerepet vállalnak a gondozásra szoruló lakosok ellátásában, közterületek fertőtlenítésében, védekezési, logisztikai feladatokban. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján, cikksorozatban mutatja be a társadalmi szervezetek munkáját a beszámolójuk alapján. Harmadikként a Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület tevékenységével ismerkedhetünk meg.

A Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület három éve jött létre, a Mecsek Mentőcsoport részét képezik. Az egyesületnek kiemelt célja, hogy minél több fiatalt megszólítson és elérje, hogy a fiatalabb korosztály is szerepet vállaljon a katasztrófavédelmi tevékenységben. A szervezet idősebb tagjai nagy szakmai tapasztalattal és egyesületi élettapasztalattal rendelkeznek. Az egyesület tagsága folyamatosan nő, a felszereltsége fejlődik. Februárban egy Iveco Magirus tűzoltóautót kaptak, márciusban a „KEHOP -1.6.0-15-2016-00017, Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése" pályázaton belül egy Volkswagen AMAROK Pick-up gépjárművet, mint a Mecsek Mentőcsoport képviseletére jogosult egyesület. Májusban pedig – KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, az „EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása” című projekt révén, európai uniós forrásból korszerűsített és felújított Mercedes Rosenbauer gépjárműfecskendővel is gazdagodott a társadalmi szervezet.

A veszélyhelyzet elrendelését követően az egyesület idősebb és fiatalabb tagjai is a lakosok segítségére voltak. A társadalmi szervezet elnöke, Vas Tamás beszámolt be a vírus elleni küzdelemben vállalt eddigi tevékenységükről.

Egyesületünk elsősorban a székhelyén, Palkonyán látott el feladatokat. Segédkeztünk a védőmaszkokhoz szükséges alapanyagok beszerzésében, köztereken való fertőtlenítést végeztünk. Ebben nagy segítségünkre volt a műszaki mentőszerünkön lévő gyorsbeavatkozó egység, ami gyors, precíz, és szakszerű beavatkozást tett lehetővé. Illetékességi területünkön hamar híre ment tevékenységünknek, így több település vezetője is felkért minket a lakosság biztonság érzetének növelése érdekében, hogy főbb közterületeken fertőtlenítési munkálatokat hajtsunk végre. Így Újpetrén, Kiskassán, Pécsdevecseren, Szűrön, Cserkúton és Peterden kéthetente ismétlődő jelleggel végeztük a fertőtlenítést.

Katasztrófavédelem

Egyesületünk pár tagja a Pécsi Szívgyógyászati Klinikára belépőket ponthőmérővel vizsgálta az esetleges fertőzések felderítése érdekében. A lakosság tájékoztatásában az ifjak is kivették a részüket, rendszeresen szórólapokat osztottak a településeken, valamint a pandémia kezdeti időszakában egy kis videót is összeállítottak, amelyben otthon maradásra buzdítottak mindenkit. A későbbiekben tevékenységünk kibővült az idős emberek mindennapi életéhez szükséges, jelen helyzetben ellátatlanul maradt feladatainak elvégzésével, segítségnyújtással. 

Természetesen az egyesület az együttműködési szerződésben foglaltakat is ellátta. Készenléti szolgálatot adva szabadtéri tűzeseteket számoltunk fel, több helyen objektumokat, műtárgyakat veszélyeztető fákat is távolítottunk el, két esetben eltűnt személy keresésében is részt vettünk, segítséget nyújtottunk a társszerveknek.

Katasztrófavédelem

Az önkéntes tűzoltó egyesület tagjainak az utóbbi időszakban igen sok feladata volt, de mindenki szívesen vetette bele magát a munkába, mert ezért alakultunk, hogy az embereken segítsünk. A tagjaink tettre készek, a katasztrófavédelemtől pedig sok támogatást kapunk, hogy a vállalt feladatainkat végre is tudjuk hajtani.