Hétvégi káreseti összefoglaló

2020. június 29. 15:22

A hétvége folyamán tizenhárom jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megyei tűzoltói négy tűzesethez vonultak és hét alkalommal műszaki mentést hajtottak végre. Három jelzés tévesnek minősült.

Tűzesetek:

2020. 06. 26.

Hegyszentmárton településen, egy lucerna földön található szénatároló szín környezetében található széna rendek gyulladtak meg. A szín alatt széna bálák, valamint több köbméter keményfa fűrészelt faáru égett A siklósi hivatásos tűzoltók két sugárral fékezték meg a lángokat. A tűz a környezetére, és a szomszédos telkekre nem terjedt tovább, így azok nem károsodtak. . A tűz következtében a tárolt anyagok a színnel együtt teljesen megsemmisültek. Az eset során személyi sérülés nem történt.

2020. 06. 28. 

Pécsen, az Esztergár Lajos utcában egy személygépkocsi kipufogórendszere túlhevített egy műanyag burkoló elemet a jármű alján, ami menet közben megolvadt és füstölt. A járművet a tulajdonosa egy parkolóban leállította. A pécsi hivatásos tűzoltók átvizsgálták az autót, tűz- és jelentősebb kár a járműben nem keletkezett.

Az M60-as autópálya 28-as kilométerszelvényénél, Pécs irányába, egy személygépkocsi motorhiba jelzést adott menet közben, majd – a félreállást követően – rövid időn belül a leálló sávban kigyulladt, a tulajdonos nem tudta eloltani. A pécsi hivatásos tűzoltók egy sugárral oltották el a tüzet. A káreset felszámolása alatt a forgalom egy sávban haladt, a rendőrség irányította a forgalmat.

Katasztrófavédelem

2020. 06. 29. 

Egyházasharasztiban egy családi ház hátsó udvarában összehordott és évek óta gyűjtött szemét konyhai hulladékot gyújtott meg a tulajdonos. Az egység kéziszerszámokkal és egy sugárral oltotta el a tűzet. Az eset során személyi sérülés nem történt.

 

Műszaki mentések:

2020. 06. 27. 

A 6-os számú főközlekedési úton, Szentlőrinc külterületén két autó ütközött A gépjárművekben 2-2 fő utazott. A szigetvári hivatásos tűzoltók egy súlyos sérültet kiemeltek a gépjárműből, majd a két gépjármű áramtalanítását elvégezték. Az eset során mind a négy utas megsérült egyikük súlyosan, míg hárman könnyebben. A mentőszolgálat szakemberei kórházba szállították őket. A műszaki mentés ideje alatt félpályás útzár volt, a rendőrség irányította a forgalmat.

Magyaregregy településen, Máré vára előtt, a meredek domboldalon egy túrázó rosszul lépett és megsérült a bokája. A komlói hivatásos tűzoltók a sérültet mentőágyon leszállították a mentőig, akik kórházba vitték.

Az M60-as gyorsforgalmi út 8-as kilométerszelvényénél, Pécs irányába egy személygépkocsi szalagkorlátnak csapódott megpördült és a leálló sávban, menetiránnyal ellenkezőleg állt meg. Az ütközés következtében kiszakadt az első fűtőműve illetve a hátsó kerekei is hiányoztak. A járműben egy fő utazott, aki saját erőből, sértetlenül ki tudott szállni . A mohácsi hivatásos tűzoltók egy gyors-beavatkozó sugárral biztosították a helyszínt, a külső sávot száz méteren keresztül terelőkúpokkal elzárták a forgalom elől. Az egység áramtalanította a járművet, valamint kifolyt benzint felitató anyaggal leszórta.

Katasztrófavédelem

2020. 06. 28. 

Pécsen, a Fazekas Mihály utcában, egy társasházi lakás konyhájában a mosogatógép vízbekötése meghibásodott és a kifolyó víz áztatta az alatta lévő lakásokat. A pécsi hivatásos tűzoltók kihúzós létrával, a szobaablak betörésével jutott be a lakásba és elzárták a főelzárót. 

Sumonyban egy személygépkocsi árokba hajtott, feje tetején állt meg. A sellyei hivatásos tűzoltók - porral oltó biztosítása mellett - áramtalanították a gépjárművet. Az autóban egy fő utazott, nem szenvedett sérülést.

Pécsen, a Nyugati elkerülő úton két személygépkocsi ütközött. Az autókban összesen négyen utaztak, egy fő könnyebben megsérült, akit a 400 ágyas klinikára szállított a mentőszolgálat. Az elkerülő úton teljes útzár volt a műszaki mentés ideje alatt. A pécsi hivatásos tűzoltók áramtalanították a két járművet.

Pécsen, a Komlói úton egy macska beesett az épület pincéjének a szellőzőjébe és a lakók nem tudták kiszabadítani. A tűzoltók kéziszerszámok segítségével nyílást feszítettek, amelyen a macska épségben kijutott.

Katasztrófavédelem

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok