Hétvégi káreseti összefoglaló

2020. október 26. 14:11

A hosszú hétvégén huszonhat jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói kilenc tűzesethez vonultak, hét műszaki mentést hajtottak végre. Tíz jelzés tévesnek minősült.

Tűzesetek:

2020. 10. 22. 

Pécsen, a Sudár István utcában egy hétvégi ház mellett falevelek, fadarabok égtek, füstöltek, amit az egység gyorsbeavatkozó sugárral eloltott. A Dömörkapui úton, egy erdei tűzrakóhelyen hagyott parázs izzott, amit a tűzoltók földdel lefedtek. A muromi részen összehordott szőlő venyige, gaz szemét égett, amit a pécsi egység egy sugárral és kézi szerszámokkal eloltott.

Somogyhatvan településen, egy családi ház kéményében levő korom gyulladt be, mely meggyújtotta a kéménybe épített gerendát és a tűz a födémszerkezetre is átterjedt. A szigetvári és sellyei hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre és egy sugárral, valamint kéziszerszámokkal megfékezték a lángokat. Az eset során a konyha födémszerkezete is károsodott. Az épületben hatan laktak életvitelszerűen, akiket a rokonoknál helyeztek el.

2020. 10. 23. 

Bogádon egy személyautó motorterében keletkezett tűz. A jármű motorteréből már menet közben jött a füst, a motor leállítása után pedig ki is gyulladt. A tulajdonos egy kerti slaggal próbálta oltani az autót, de a lángokat végül a tűzoltók fékezték meg egy sugárral. Az eset során személyi sérülés nem történt, a tűz nem terjedt át másra.

Pécsen, a Szigeti úton, egy társasház hatodik emeleti lakásának konyhájában tűzhelyen felejtett olaj gyulladt meg. A tüzet az ott lakónak sikerült eloltania, a tűzoltók áramtalanították, átvizsgálták és kiszellőztették a lakást. Ugyanebben az utcában található, másik panelépület hetedik emeletén pedig egy konnektor gyulladt meg. A tűzoltók átvizsgálták a lakást, valamint felhívták a figyelmet az ingatlan villamos felülvizsgálatára.

2020. 10. 25. 

Dencsházán, a Dózsa György utcában egy családi ház melléképületében keletkezett tűz, két helyiség is égett. Az esethez a szigetvári, sellyei hivatásos tűzoltók vonultak, valamint a Baranya KMSZ is a helyszínre érkezett. A tűzoltók az épületből egy lakót hoztak ki, aki bent rekedt. A mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és megállapították, hogy elhunyt. Az egység két sugárral oltotta el a tüzet. A Baranya KMSZ tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le.

Műszaki mentések:

2020. 10. 22. 

Somogyviszlón egy kutya 20- 25 méter mély kútba kutya esett. Az egység egy tagja a többiek biztosítása mellett, mentőkötél segítségével leereszkedett és a rémült, kihűlt állatot a felszínre hozta. A kutyát pléddel betakarták és átadták a tulajdonosának.

2020. 10. 23. 

Szentlőrincen egy kukoricát szállító mezőgazdasági vontatóba belehajtott egy személygépkocsi. A személygépjárműben csak a sofőr utazott, akit a mentőszolgálat szakemberei megvizsgáltak, könnyebb sérüléseket szenvedett. A helyszínre érkező önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. A műszaki mentés ideje alatt rendőrségi irányítással félpályán haladt a forgalom.

Magyarszék külterületén egy személygépkocsi megcsúszott, a tetejére borult és a szemközti sáv partoldalán forgalmi akadályt képzett. Az egység az autót a kerekeire visszaállította és az áramtalanítást elvégezte. Az eset során személyi sérülés nem történt, műtárgy nem sérült.

Magyarhertelenden egy személygépkocsi az út menti fa villanyoszlopnak hajtott, ami az alsó harmadában megtört és az út fölé dőlt. Az eset miatt az áramszolgáltatás szünetelt az érintett területen. Az autóban ketten utaztak, az egyik utas szenvedett könnyebb sérüléseket. A komlói hivatásos és a magyarszéki önkéntes tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járművet.

2020. 10. 25. 

Pécsen, a Vásártér és a Tortyogói út kereszteződésében két személygépkocsi ütközött. A két autóban négy felnőtt utazott, ebből hárman könnyű sérülést szenvedtek, akiket a mentőszolgálat szakemberei megvizsgáltak, elláttak és kórházba szállítottak. A pécsi hivatásos tűzoltók a járműveket védősugár fedezete mellett áramtalanították. A műszaki mentés ideje alatt a forgalom irányítását a rendőrség végezte.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok