Hétvégi káreseti összefoglaló

2020. november 16. 10:25

A hétvéges során összesen tizenhárom jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói három tűzesethez vonultak, hét alkalommal hajtottak végre műszaki mentést. Három jelzés tévesnek minősült. A legfontosabb beavatkozásokat az alábbiakban olvashatják.

Tűzesetek:

2020. 11. 13. 

Pécsen, a Malomvölgyi úton, egy iskola első emeleti folyosóján a kismegszakítós elektromos elosztó tábla füstölt, égett, amit a pécsi hivatásos tűzoltók - áramtalanítás után - egy sugárral eloltottak, majd szellőztettek. A füsttől a falak kormozódtak. Az eset során személyi sérülés nem történt.

2020. 11. 14. 

Pellérden, egy egyszintes családi háznak konyhájában elhelyezett gázkazán üzem közben kigyulladt. Az egység kiérkezéséig a házban tartózkodók elzárták a gázt, majd a gázkazánt vízzel eloltották. Az egység a lakást, a kéményt és a gázkazánt átvizsgálta, méréseket végzett. A tűz a nem terjedt át, viszont a füst károsította a konyha mennyezetét. A gázszolgáltató szakemberei a készüléket leválasztották a hálózatról. Az eset során személyi sérülés nem történt, az ott élő személy lakosságvédelmi intézkedés keretében ideiglenesen elköltözött. Pécsen, a Vilmos utcában egy kétszintes családi ház nappalijában a fatüzelésű kandalló mögötti térben elhelyezett tűzifa és papír égett. Az egység kiérkezéséig a tulajdonos a tüzet eloltotta, ami a ház többi helyiségére nem terjedt át. A pécsi hivatásos tűzoltók az utómunkálatokat elvégezték.

Műszaki mentések:

2020. 11. 14. 

A 6-os számú főúton egy benzin üzemű személyautó hátulról belehajtott egy autóba, aminek következtében mindkét jármű lecsúszott a közútról. A járművekben csak a sofőrök utaztak, akik közül az egyik nem tudott kiszállni. A pécsi hivatásos tűzoltók egy sugárral biztosították a helyszínt, áramtalanították az autókat, majd a mentőszolgálat szakembereivel közösen kiemelték a sérültet. Az egyik jármű műszerfala enyhén füstölt a biztosíték táblánál, amit a tűzoltók sugár mérsékelt használatával megszüntettek. Az érintett útszakaszon a beavatkozás és helyszínelés idejére félpályás útzár volt, a rendőrség irányította a forgalmat.

2020. 11. 15. 

Drávaszabolcs, egy macska beleesett a családi ház udvarán álló kerekes kútba, amiből önerőből nem tudott kimászni. A siklósi hivatásos tűzoltók egy mentőkötéllel leeresztett fonott kosár segítségével emelték ki a pórul járt állatot. Az eset következtében a macska nem sérült meg, kár nem keletkezett.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok