Hétvégi káreseti összefoglaló

2020. december 14. 12:37

A hétvége folyamán tizenegy esetben érkezett telefonhívás a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltó hat tűzesetet számoltak fel és öt esetben hajtottak végre műszaki mentést.

Tűzesetek: 

2020. 12. 12.

Mozsgón egy családi ház kéményében a lerakodott korom égett, amit a szigetvári hivatásos tűzoltók felügyelet mellett kiégettek.

Kozármislenyben egy családi házhoz épített melléképületben és garázsban keletkezett tűz. A pécsi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, ekkor már a tetőszerkezet is égett. A tűzoltók az áram-, gáz és vízszolgáltatást elzárták, majd a tüzet három sugárral körülhatárolták és eloltották. A beavatkozás során három gázpalackot hoztak ki A garázsban az egységek egy személyt találtak, akit mentőszolgálat szakemberi megvizsgáltak és megállapították, hogy elhunyt. A garázsról a tűz nem terjedt tovább a vele egybeépített melléképületre. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le.

2020. 12. 13. 

Gerdén egy családi ház udvarában a tulajdonos berendezési tárgyakat, bútorokat égetett. Felszólításra a tüzet eloltotta, tűzoltói beavatkozásra nem került sor. Személyi sérülés, illetve anyagi kár nem keletkezett.

Siklóson egy családi házhoz épített, valamikori istálló épületben kialakított kazánházban a tüzelés során kivetődő kis mennyiségű olaj belobbant, a helyiséget bekormozta, a villanyvezetékek műanyag szigetelése megolvadt. A keletkezett tüzet a tulajdonos a tűzoltók kiérkezéséig eloltotta. A tűz nem terjedt tovább, és további kárt nem okozott. A siklósi hivatásos tűzoltók egy sugárral az utómunkálatokat elvégezték, majd a környező helyiséget, a padlást átvizsgálták és kiszellőztetettek. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Felsőszentmárton településen egy családi házban keletkezett tűz. A sellyei és szigetvári hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, ekkor a ház már teljes terjedelmében égett. Az egységek három vízsugárral oltották el a tüzet, a melléképületeket sikerült megmenteni. Az ingatlan a tulajdonos egyedül használta életvitelszerűen. A házban akkor keletkezett a tűz, amikor a szobában éppen be akart volna gyújtani és a kályhából kipattant egy szikra. A szerencsétlenül járt lakót a település polgármestere lakosságvédelmi intézkedés keretein belül ideiglenesen egy családi házban elhelyezte. A tűzoltók szarufákat és veszélyes gerendákat utómunkálatok keretein belül elbontotta. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Pécsen, a Völgyi dűlőben egy húsz négyzetméteres hétvégi faház gyulladt ki és égett teljes terjedelmében. A tüzet vélhetően az okozta, hogy a kályhába begyújtott, majd otthonát őrizetlenül hagyta. Mikor visszatért, otthona már lángokban állt. A pécsi hivatásos tűzoltók a tüzet egy sugárral eloltották. A hétvégi ház a tűzben teljesen megsemmisült. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Műszaki mentések: 

2020. 12. 13. 

Siklóson, az Attila utcában egy tízméteres fa törzse – vélhetően egy korábbi közlekedési baleset miatt - kettétört és a járdára dőlt. Az egység a fát kézi fűrésszel eltávolította, a beavatkozást a kivonuló Határszél Önkéntes Tűzoltó Egyesület két tagja segítette.

Beremenden egy családi házhoz hozzáépített kazánházban lévő vegyes tüzelésű kazán a begyújtás után felforralta a vízét. A problémát a tulajdonos egyik kutyája okozhatta, aki a kazánházba beszökve elrágta a kazán alján lévő víztelenítő csapot. A tulajdonos és a szomszéd lakó a tüzet a kazánban eloltotta, a központi fűtésből hiányzó vizet visszatöltötte. Az egység a kazánházat átvizsgálta. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Szigetváron, a Móra Ferenc lakótelepen egy háztartási gázpalack szerelvénye meghibásodott, nem lehetett elzárni. Az egység a palackot az utcára kivitte és sugár fedezete mellett teljesen leürítette. Az eset során személyi sérülés illetve anyagi kár nem keletkezett.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok