Hétvégi káreseti összefoglaló

2020. december 28. 12:02

A hosszú hétvége folyamán, összesen huszonnégy bejelentés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói nyolc tűzesetet számoltak fel, míg tíz káresetnél hajtottak végre műszaki mentést. A bejelentések közül öt tévesnek minősült, míg egynél nem volt szükség tűzoltói vonulásra. Az elmúlt öt nap eseményei közül az alábbiakat lehet kiemelni.

Tűzesetek:

2020. 12. 23. 

Pécsen, a Diósi úton, egy családi ház földszinti előszobájában a kismegszakító - vélhetően zárlat következtében – kigyulladt, aminek következtében az égő műanyag részek leestek és meggyújtották az alatta lévő berendezési tárgyakat. A pécsi hivatásos tűzoltók egy sugárral és egy porral oltó készülékkel oltották el a tüzet. A tűz következtében ház teljes része füsttel telítődött, ezért az egységek kiszellőztettek, majd az épületet átvizsgálták. A lakás villamoshálózata megsérült, ezért a hálózatról lekapcsolták. Az eset során személyi sérülés nem történt. 

Keszüben, egy három szintes, lakóépület kéményében meggyulladt a korom. Az egység a kályhából az égő részeket kiemelte, valamint megpróbálta a még izzó koromrészeket eltávolítani. A beavatkozás során, hőkamera segítségével folyamatosan méréseket végeztek a tűzoltók. A kéményseprő-ipari szolgáltató felülvizsgálatáig a tűzoltók a fűtőberendezés további használatát megtiltották. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

2020. 12. 24. 

Pécsen, a Nagykozári úton, egy családi ház hátsó udvarán lévő féltető alatt, a szél a felakasztott kötényt ráfújta a gázégőre, amitől a kötény lángra kapott és és meggyújtotta a környezetét. Égett a féltető fa szerkezete, a téglaépület szigetelése és az ott lévő berendezési tárgyak is. A tüzet a tulajdonos egy porral oltó készülékkel kezdte el oltani, majd az utómunkálatok a tűzoltók végezték el. Az eset során személyi sérülés nem történt.

2020. 12. 25. 

Lúzsokon, a Fő utcán, egy beton villanyoszlop tetején lévő gólyafészekből kilógó faág miatt rövidzárlat keletkezett, aminek következtében az oszlopon a szigetelt vezeték megégett. Az egység kiérkezésekor lánggal való égés már nem volt tapasztalható. Az áramszolgáltató szakemberei a kihúzós létra segítségével az érintett vezetékeket kicserélték, a hibát elhárították.

Pécsen, a Búzakalász utcában egy ikerház egyik feléhez hozzáépített kazánház, valamint a családi ház tetőszerkezete égett. Az egység a tetőt megbontva hatolt fel a padlásra, majd két sugár segítségével az oltást két irányból hajtotta végre. A tűzoltók a tetőszerkezetet a beégésig visszabontották, a padlásteret hőkamerával átvizsgálták. A tűz a szomszéd tetőszerkezetére nem terjedt át. A tűz vélhetően elektromos meghibásodás miatt keletkezett. Az esetet követően az ingatlan lakható maradt, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Sásdon egy családi ház konyhájában keletkezett tűz, amikor a tulajdonos a gázpalackkal működtetett sziesztáját szerette volna bekapcsolni. A sásdi hivatásos tűzoltók áramtalanították a házat, majd egy sugárral beavatkoztak. A tűz a palackról konyhai bútorokra és konyhai berendezésekre terjedt át, ezek részben, illetve teljesen elégtek, károsodtak. A tűzoltók a tüzet eloltották, a palackot kihozták az épületből és egy sugárral lehűtötték, majd kiengedték a gázt. Az eset során személyi sérülés nem történt, a lakó lakosságvédelmi intézkedés keretein belül, ideiglenesen elköltözött.

2020. 12. 26. 

Hosszúhetényben egy családi ház tetőszerkezete gyulladt ki. A tűz a tetőtéri szobában keletkezett, vélelmezhetően egy hálózatba dugott karácsonyfa égősor zárlata okozta. A pécsi hivatásos tűzoltók egy sugár segítségével fékezték meg a lángokat, majd az utómunkálatok elvégzéséhez megbontották a tetőt, illetve kiszellőztették az ingatlant. A ház lakható maradt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Siklóson egy családi ház cserépkályhájának kéménybe rakódott égéstermék szikrázott és füstölt. Az egység a padlást és a kéményt hőkamerával átvizsgálta, a kéményt a rendelkezésre álló eszközökkel áttakarította. Mivel a kémény a látható fizikai sérülések miatt felülvizsgálatot igényel, ezért annak megtörténtéig a berendezés használatát a tűzoltók megtiltották. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

2020. 12. 27. 

Pécsen, a Havi-hegyi úton egy szintes családi ház tetőszerkezetében – vélhetően elektromos zárlat miatt -  keletkezett tűz. A pécsi hivatásos tűzoltók hat egységgel vonultak a helyszínre, ekkor a tetőszerkezet már teljes terjedelmében égett.  Az egységek a közműveket - áram, gáz – leválasztották, majd a tüzet körülhatárolták. A tűzoltók a tüzet a tetőszerkezet belülről és kívülről történő megbontásával, négy sugárral oltották el. Az eset során a tetőszerkezet jelentős része leégett. Az épületben ketten éltek életvitelszerűen, az eset során nem sérültek, lakosságvédelmi intézkedés keretében ideiglenesen rokonokhoz költöztek.

Műszaki mentés: 

2020. 12. 24. 

Pécsen, a Dóra utcában egy négyemeletes társasház harmadik emeleti lakásában élő hölgyet kizárta az erkélyre a másfél éves gyermeke. A pécsi hivatásos tűzoltók létrán keresztül feljutottak az erkélyre. A bejárati ajtó biztonsági zárral volt ellátva, zárva volt. Az erkélyajtót egy zár tartotta, ami többszöri nyomás hatására kinyílt, így károkozás nélkül lehetett a lakásba bejutni. Az eset során személyi sérülés nem történt, a házban rekedt kisgyermeknek az ijedtségen kívül nem esett bántódása.

Beremend külterületén egy személyautó közúti balesetet szenvedett. Az autóban ketten utaztak, egyikük a baleset következtében elhunyt, míg a másikat kórházba szállították. A siklósi hivatásos, valamint a Határszél Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntes tűzoltói vonultak a helyszínre, áramtalanították a sérült járművet.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok