Hétvégi káreseti összefoglaló

2021. január 04. 14:19

A hosszú hétvége folyamán huszonegy bejelentés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói két tűzesetet számoltak fel, tizenkét műszaki mentés hajtottak végre, míg hat jelzés tévesnek minősült, egy eset pedig nem igényelt vonulást. A tűzesetek száma – a korábbi évek adataihoz képest – alacsony volt az év végén, tűzhelyen felejtett étel, valamint egy padlástérben keletkezett tűz miatt volt szükség beavatkozásra.

Tűzesetek:

2020. 12. 31. 

Szabadszentkirályon egy családi ház konyhájában az elektromos tűzhelyen felejtett edény elolvadt, a mellette lévő konyhabútor munkalapja, illetve a tűzhely felett lévő páraelszívó meggyulladt, amit a tulajdonos oltott el. A szigetvári hivatásos, valamint a szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, hőkamerával átvizsgálták a területet, izzást, füstölést nem tapasztaltak.

Gerdén egy családi ház padlástérben, a kémény környezetében keletkezett a tűz, ami átterjedt a tetőszerkezetre, valamint a fa födémre is. A szabadszentkirályi önkéntes és a szigetvári hivatásos egységek a tüzet három gyorssugárral körülhatárolták, majd eloltották. A tűz a lakótérbe nem terjedt tovább, a födémet a beizzás miatt azonban meg kellett bontani. Az épületből kihoztak egy háztartási gázpalackot is, amelyet hő hatása nem ért. Az ingatlanban hárman éltek életvitelszerűen, az eset során nem sérültek. Mivel a lakhatásuk az ingatlanban megoldható, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A kéménytűz, mint keletkezési ok miatt a Baranya katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzvizsgálati eljárást indított. 

Műszaki mentés: 

2020. 12. 31. 

Az M60-as autópálya 17-es kilométer szelvényénél, a Budapest felé vezető pályatesten két személygépkocsi karambolozott, mindkét jármű az árokba csapódott. Az eset során személyi sérülés nem történt, forgalomkorlátozásra nem volt szükség. A pécsi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket.

2021. 01. 01.

Kölkeden, egy családi ház udvarán álló, 12 méter mély kútba esett egy kutya. Mivel a szerencsétlenül jár állat közvetlen életveszélyben volt, ezért a mohácsi egység egy tűzoltót halászcsizmában, mentőkötelek segítségével leengedett a kútba. A tűzoltó a kút alján egy heveder segítségével rögzítette a kutyát, majd az egység tagjai egy sugárcsőkötél alkalmazásával felhúzták az állatot és a kihűlés veszélye miatt egy pokróccal betakarták. A kutya a mentés során és az esés következtében nem sérült meg,

2021. 01. 03. 

Drávacsepelyen, egy családi ház udvarában lévő, hét méter mély betonozott – állatok itatására szolgáló - kútba egy macska beleesett és megfulladt. Az egység az elpusztult állatot két kötéllel emelte ki.

Magyarszéken, egy családi ház kéményének repedésein keresztül füst áramlott vissza a lakótérbe. A komlói hivatásos tűzoltók gázkoncentrációt mértek, valamint hőkamera segítségével a kéményt és annak közvetlen környezetét átvizsgálták. A műszer gázkoncentrációt nem mutatott ki, míg a kémény hőmérséklete folyamatosan csökkent. A tűzoltók a kémény felülvizsgálatáig tüzelőberendezést és az abba kötött kémény használatát megtiltották. Az épületben négyen laktak életvitelszerűen, lakosságvédelmi intézkedés keretében rokonoknál helyezték el őket.

Székelyszabar külterületén egy személygépkocsi megcsúszott és az oldalára borult. A mohácsi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre. Kiérkezésükig a helyszínen tartózkodó szolgálaton kívüli rendőrök a gépkocsit visszafordították és kisegítették sofőrt a járműből. A járművezető az eset során könnyebb sérüléseket szerzett, a mentőszolgálat szakemberei ellátták. Az egység áramtalanította a gépkocsit, valamint az útburkolatot kéziszerszámokkal és gyorsbeavatkozó sugárral az egység letakarította. A káreset felszámolásának időtartama alatt teljes útzár volt a helyszínen. A balesetben műtárgy nem sérült, további kár nem keletkezett.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok