Hétvégi káreseti összefoglaló

2021. január 18. 11:55

A hétvége során tíz bejelentés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra, ezek közül egy jelzés volt téves. A megye tűzoltói három tűzesetet számoltak fel és hat műszaki mentés hajtottak végre. A tűzesetek jellemzően a tüzeléssel, fűtéssel voltak összefüggésben, míg elsősorban közlekedési baleseteknél volt szükség műszaki mentésre. A hétvégi hóeséssel kapcsolatosan nem volt olyan káresemény, amelynél tűzoltói beavatkozásra lett volna szükség.

Tűzesetek: 

2021. 01. 16. 

Gerde külterületén, a közút melletti árokban végzett tisztítási munkálatok során keletkezett növényi hulladékot égettek, amit a tűzoltók oltottak el. A tűz nem veszélyeztette a környezetét.

2021. 01. 17. 

Bakonyán, a Petőfi utcában egy családi ház alagsori helységben keletkezett tűz, ahol a vegyes tüzelésű kazán, gázkazán, villanybojler, gázbojler és hozzávetőlegesen 6 köbméter tűzifa volt. A tűz vélhetően attól keletkezett, hogy amikor a tulajdonos fát rakott a tűzre, a vegyes tüzelésű kazán mellett tárolt tűzifára a kazánból szikra pattant ki,. A pécsi hivatásos tűzoltók vonultak a káresethez, légzőkészülékben - egy sugárral - a tüzet eloltották, az épületet átvizsgálták, a közműveket elzárták, kikapcsolták. A tűz eloltását követően az épületet ventilátorral átszellőztették. A káreset során a fából fél köbméter égett el, az alagsor fala, mennyezete pedig kormozódott. Az épületben az eset keletkezésekor ketten tartózkodtak, ők az épületet elhagyták. Mivel az épület fűtése nem megoldott, ezért a lakókat rokonoknál helyezték el lakosságvédelmi intézkedés keretein belül. Az eset során személyi sérülés nem történt, másban kár nem keletkezett.

2021. 01. 18. 

Orfűn egy családi ház kazánházában a vegyes tüzelésű kazánon belül történt robbanás. A káreset következtében tűz nem keletkezett, a kazán nem hasadt fel. A komlói és sásdi hivatásos tűzoltók a még izzó égésterméket a kazánból eltávolították. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Műszaki mentés:

2021. 01. 16. 

Pécsen, a Bárány úton egy személygépkocsi a csúszós úton a meredek partoldalnak futott, ami megdobta és az autó a tetejére borult. A pécsi hivatásos tűzoltók rögzítették a gépjárművet. A autó pozíciójából adódóan nem tudták rögtön áramtalanítani, így a helyszínt biztosították az autómentő kiérkezéséig, majd az elszállítás előtt hajtották végre az áramtalanítást. A műszaki mentés ideje alatt félpályás útzár volt az érintett szakaszon. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Pécsen, az Alsómakár dűlőben egy terepjáró személygépkocsi megcsúszott az úton és keresztbe állt, a forgalmat teljesen elzárta. Az egység kézi erő és kötél segítségével vissza tudta fordítani az autót a menetirányba, így tovább tudott haladni. A beavatkozás során kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok