Hétvégi káreseti összefoglaló

2021. február 22. 22:51

A hétvége során tizennyolc jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói hét tűzesetet számoltak fel, nyolc műszaki mentést hajtottak végre, míg három jelzés tévesnek minősült.

Tűzesetek: 

2021. 02. 19. 

Szigetváron egy családi ház tetőterének egyik szobájában - vélhetően elektromos hiba miatt - történt tűzeset, berendezési tárgyak kaptak lángra. Az egység egy sugárral avatkozott be. Az est során személyi sérülés nem történt.

Komlón, a Tröszt épülete mellett egy autó motorterében keletkezett tűz. A tűzoltók kiérkezéséig a jármű oltását egy porral oltóval megkezdték. Az egység gyorssugárral a tüzet eloltotta és az autót egy parkolóba tolta.Az eset során személyi sérülés nem történt. 

2021. 02. 20.

Pécsen, a Lőtéri domboknál, eddig ismeretlen okból tűz keletkezett a kiskerteken túli részen, ahol cserjés, száraz aljnövényzetes terület égett mintegy tíz hektár területen. A kezdeti tűz 100 négyzetméteren volt, azonban az intenzív szél miatt gyorsan terjedt. A pécsi hivatásos tűzoltók gépjárművekkel nehezen tudták megközelíteni a helyszínt, először csak kéziszerszámmal tudtak beavatkozni. A gyors terjedés miatt további hivatásos és önkéntes egységek (Pécs ÖTE) is a helyszínre érkeztek. A tűzben három fabódé és szerszámtároló károsodott. A tűzoltók végül sugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Pécsett, a Szent Borbála híd alatti területen szemét égett, amit az egység egy sugárral eloltott Az eset során kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

2021. 02. 21. 

Pécsen a Lahti utcában a helyszínen kettő faház gyulladt ki és égett teljes terjedelmében. Az egység a tüzet egy sugárral eloltotta. Az eset során személyi sérülés nem történt.

 

Műszaki mentés:

2021. 02. 19.

A 6-os számú főúton, a bicsérdi elágazásnál, két személygépkocsi ütközött, aminek következtében az egyik autó a fél útpályát elzárta. Mindkét kocsiban egy-egy fő utazott, akik saját erőből kiszálltak, a mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és ellátták őket. A két járművet az egység áramtalanította. A műszaki mentés ideje alatt a rendőrség irányította a forgalmat. 

Pécsen, a Hajnóczy utcában, egy négyemeletes társasház harmadik emeleti lakásából gázszagot éreztek. A tűzoltók kiérkezésekor a gázszolgáltató gázkoncentráció méréseket végzett. Az egység a lakás ajtaját ajtónyitó készlet segítségével kinyitotta, majd a lakásba bejutva a gáz- és áramszolgáltatást elzárta, szellőztetett. A káreset idején a lakásban nem tartózkodott senki. A tűzoltók a konyhában és a nappaliban tapasztaltak gázszivárgást, ezért a szolgáltató a készülékeket kiszedte a rendszerből. A tulajdonos rendszer megjavításáig ideiglenesen elköltözött.

Szigetváron, a Munkás utcában, az egyik lakásban füstöt észleltek. Kiérkezés és felderítést követően az egység megállapította, hogy a szegély mellett füst áramlik a lakásba. Az érintett ingatlanban a parkettát megbontották a szegély mentén, majd kiderült, hogy korábban belefúrtak a kéménybe a szegély rögzítése során és ezen a résen keresztül jött a füst.

2021. 02. 20. 

Kákics közelében egy menetrend szerinti vonattal ütközött egy személygépjármű, amiben csak a járművezető utazott. Az egység a gépjárművet áramtalanította. Az eset során személyi sérülés nem történt.

2021. 02. 21. 

Patosfa külterületén egy személyautó szalagkorlátnak ütközött. Az eset során személyi sérülés nem történt, az egység áramtalanította az autót, majd kézi erővel eltávolította az útról, így a forgalmi akadály megszüntette.

Baranyajenő településen egy személygépjármű közlekedési balesetet szenvedett, amikor egy kanyar után a sofőr fékezett, majd a gépjármű megcsúszott és a menet irány szerinti oldalra az árokba, a drótkerítésnek sodródott. Az autóban három személy utazott, mindenki a saját lábán szállt ki. Az utasokat a mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták, majd egyiküket további kivizsgálásra kórházba szállították. a sásdi hivatásos tűzoltók porral oltó biztosítása mellet áramtalanították az autót. A műszaki mentés ideje alatt félpályás útzár volt a helyszínen.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok