Hétvégi káreseti összefoglaló

2021. április 06. 11:38

A hétvége folyamán harminchárom jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói tizenkét tűzesetet számoltak fel, tizenöt műszaki mentés hajtottak végre, míg hat jelzés tévesnek minősült. A legfontosabb tűzoltói beavatkozásokat az alábbiakban közöljük.

Tűzesetek:

2021. 04. 01. 

Orfűn, egy korábban táborként működő ingatlan területén egy melléképület gyulladt ki, teljes terjedelmében égett. Az áramszolgáltató szakemberei áramtalanították az épületet, a komlói hivatásos tűzoltók pedig két sugárral avatkoztak be. A tűz másra nem terjedt át, csak az épület és az abban tárolt dolgok égtek, károsodtak. Az eset során személyi sérülés nem történt. Köblény külterületén száraz fű, gaz égett, amit a komlói tűzoltók egy sugárral és kéziszerszámokkal oltottak el.

2021. 04. 02. 

Pécsen, a Lőtéri domboknál összehordott szemét égett, amit az ott tartózkodó személy megpróbált eloltani, de nem sikerült neki. A tüzet az egység kézi szerszámokkal és egy sugárral eloltotta, így nem terjedt tovább és további kár nem keletkezett. Fekeden egy személygépjármű motortere illetve a műszerfala füstölt. Az egység a gépjárművet áramtalanította és egy sugárral a helyszínt biztosította, valamint a jármű alján izzó részeket eloltotta. A tüzet végül csak a jármű belső kárpit részének megbontásával sikerült eloltani. Ezt követően az autót hőkamerával átvizsgálták. Az eset során személyi sérülés nem történt. Töttösön, a horgásztónál, a Majsi vízfolyás körül elhelyezkedő nádasból 4-5 hektár területen égett. Az egység légzőkészülékben két oldalról, kettő gyorsbeavatkozó sugárral és kéziszerszámokkal a tüzet eloltotta. A tűz nem veszélyeztetett semmit. Harkányban egy családi ház mellé épített melléképületben keletkezett tűz. A mennyezeten levő lámpatestek leolvadtak, valamint a hő károsította a falra szerelt kábelcsövezést, a szekrény tetején tárolt huzaldobok műanyag részeit, bekormozódott a mennyezet és a falak. A tűzoltók átvizsgálták az épületet, valamint az utómunkálatokat végezték el. Az eset során személyi sérülés nem történt.

2021. 04. 05. 

Pécsen, egy autószalon személygépkocsi bemutatótermében egy autó kigyulladt és teljes terjedelmében égett. A pécsi hivatásos tűzoltók öt egységgel vonultak a helyszínre, kiérkezésükkor a csarnok jellegű terem füsttel volt telítve. Az egység hőkamera segítségével, sugár fedezete mellett felderítette a tűz pontos helyét, majd egy sugárral beavatkozott. A tűz nem terjedt tovább a személyautóról, azonban a hőhatás károsította a bemutatóterem műanyag berendezéseit, klímáit, nyílászáróit, valamint a teremben a falak és a berendezési tárgyak vastagon kormozódtak. A tűzeset során további, a szalonban tartott személygépkocsik károsodtak, műanyagalkatrészeik megolvadtak, belsejük kormozódott. A becsült kárérték miatt a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le. A tűzoltók a szalont ventilátorral kiszellőztették. Hencse külterületén száraz fű, gaz égett, ami egy fenyvest veszélyeztetett. Az egységek egy sugárral, illetve kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Az eset során kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt. Pécsen, a Nyugati Ipari úton, a vasútvonal melletti töltésen, annak környezetében két helyszínen, égett a száraz fű. Az egység a felüljáró alatti tüzet egy gyorsbeavatkozó segítségével, a másik tüzet kéziszerszámok segítségével oltotta el. Az eset során személyi sérülés nem történt. Az 57-es számú út melletti árokparton nádas égett, amit az egység kéziszerszámokkal oltott el. 

Műszaki mentés:

2021. 04. 01. 

Szigetváron, a Széchenyi utcában két személygépkocsi ütközött, félpályás útzárat képeztek. Az egység áramtalanította a gépjárműveket és megszüntette a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt. Okorágon egy megdőlt fenyőfa egy családi házat veszélyeztetett. Egység motoros láncfűrésszel, kötéllel és létraszer segítségével a fát ledarabolta és eltávolította. Személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett. Sombereken, a Dózsa György utcában egy magas diófa csőtörés miatt megdőlt, a mellette lévő ingatlant veszélyeztette. Az egység motoros láncfűrész, kötél és létra segítségével a fát eltávolította. A káreset időtartama alatt az érintett szakaszon teljes útzár volt érvényben.

2021. 04. 02. 

Dencsházán egy gépjármű villanyoszlopnak ütközött, aminek következtében a villanyoszlop kettétört és az út fölé dőlt, csak a vezetékek tartották. A gépkocsi az árokba csapódott, a sofőr beszorult. Az egység sugárfedezet mellett, feszítő-vágó berendezés segítségével a sérült járművezetőt kiemelte és átadta a mentőszolgálat munkatársainak, akik megvizsgálták és kórházba szállították. Az érintett útszakaszon teljes útzár volt érvényben. A villanyoszlop helyreállításáról az áramszolgáltató gondoskodott.

2021. 04. 04. 

Harkány külterületén, az 58-as úton egy személyautó lesodródott az úttestről és a szántóföldre csúszott, majd a tetejére borult. Az egység egy porral oltó készülék és gyorsbeavatkozó sugár biztosítása mellett áramtalanította az autót. A járműben egy személy utazott, akit a mentőszolgálat szakemberei kórházba szállítottak. A műszaki mentés ideje alatt fél pályás útzár volt az érintett szakaszon.

2021. 04. 05. 

Pécsen, az Eszék utcában két személygépkocsi ütközött. Hatan voltak érintettek a balesetben, senki nem sérült meg. Az egység sugár fedezete mellett az autókat átvizsgálta, az egyik járművet áramtalanította. A műszaki mentés ideje alatt a rendőrség irányította a forgalmat.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok