Hétvégi káreseti összefoglaló

2021. május 03. 15:36

A hétvége során tizenhét jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói öt tűzesetet számoltak fel, ezek mindegyike szabadtéri tűz volt, amelynek során növényi és egyéb hulladékot égettek. Kilenc beavatkozás során műszaki mentést hajtottak végre a tűzoltók. Három jelzés pedig tévesnek minősült.

Tűzesetek: 

Pécsen, az Eszperantó utca egyik udvarában a növényi hulladékot égetett, amit a tűzoltók felszólítására oltott. Gödre és Gödreszentmárton között, két szántóföld közötti területen egy fatuskó égett, amit a tulajdonos az egység felszólítására eloltott. Egyik tűzesetnél sem volt szükség tűzoltói beavatkozásra. Pellérden, a Szőlőhegy dűlőben, az egyik terület tulajdonosa zöld hulladékot égettet, amit őrizetlenül hagyott. Az egység a tüzet kéziszerszámokkal oltotta el. Kővágószőlősön, egy autós telephelyen gallyakat, hulladékot égettek. Az erős szél a tüzet a mellette összehordott hulladékra fújta, ami meggyulladt. A tűzoltók egy sugárral fékezték meg a lángokat. Pécsen, a Kishegyi dűlőben, egy zárt területen hulladékot égettek. A tüzet az egység és az ott tartózkodó oltotta el, kéziszerszámokkal, valamint vízzel. A tűz a környezetére veszélyt nem jelentett, az esettel kapcsolatban személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

Műszaki mentések:

2021. 04. 30. 

Pécsen, a Nagy Lajos király útján egy ráfutásos baleset miatt négy gépjármű karambolozott. A járművek csekély sérülése miatt egy autót kellett áramtalanítani. A baleset miatt ketten orvosi ellátásra szorultak, őket a mentőszolgálat szakemberei kórházba szállították. A műszaki mentés ideje alatt a 6-os főút két sávja le volt zárva, a forgalom egy sávon, rendőri irányítás mellett haladhatott.

2021.05.02.

Pécsen, a Wass Albert utcában egy ingatlan fürdőszobájában lévő szén-monoxid érzékelő bejelzett. Az ingatlanban tartózkodók a jelzés hallatán azonnal elhagyták az épületet. Az egység rekonstruálta a körülményeket és méréseket végzett. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiolvasta a szén-monoxid érzékelő készüléket, amely az elmúlt napokban többször is magas értékeket mért. A gázszolgáltató szakemberei pedig átvizsgálták a készüléket, majd leválasztották a szolgáltatásról. A mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták az érintetteket, akik közül nem sérült senki. lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Rózsafa és Nagypeterd közötti úton egy személygépkocsi az árokba hajtott. A szigetvári hivatásos tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járművet. Az autóban csak a gépjárművezető utazott, akit a mentőszolgálat szakemberei kivizsgáltak és elláttak. Pécsen, a Hajnóczy úton egy fa vastag ága berepedt, veszélyt jelentve a járókelőkre. Az egység gépezetes tolólétra és láncfűrész segítségével az ágat eltávolította. A Boros István utcában egy négyemeletes társasház negyedik emeleti lakásának erkélyét borító polikarbonát lemezt a viharos szél megbontotta, veszélyeztette az alatta haladó forgalmat. Az egység a lemezt a tetőről - mentőkötéllel biztosítva az erkélyre beengedte. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok