Siquake2020 gyakorlat – negyedik nap

2021. október 08. 07:27

Véget ért a Siquake 2020 elnevezésű nemzetközi gyakorlat, amely a földrengések okozta helyzetekre fókuszált. A Szlovéniában tartott esemény fő célja az volt, hogy erősítse az együttműködést a szomszédos országok között, valamint a résztvevő csapatok megismerjék egymás katasztrófareagálási képességeit. Magyarországot a Huszár önkéntes mentőszervezet tagszervezetei képviselték.

Az utolsó nap is koordinációs értekezlettel vette kezdetét, ennek során kapták meg a mentőszervezetek a számukra tervezett kutatási és mentési feladatokat. A csapatok mentési tevékenységével párhuzamosan zajlott a szlovén fél által rendezett VIP program, amelynek keretében a meghívott vendégek betekinthettek a gyakorlat szervezésébe, megtekinthették a folyamatban lévő munkát, valamint körbejárták a gyakorlatok helyszíneit. A programon Magyarországot és a Huszár önkéntes mentőszervezetet dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes képviselte.

Eközben a teljes mentőcsapatot a Ljubjana peremterületén fekvő bányaüzembe riasztották, a Huszár mellett további nemzetközi csapatokat is ide irányítottak. A Podutik kőfejtő területén végzett kutatás-mentési tevékenységet a szlovén nemzeti hatóság irányította, amely a helyi tűzoltóerőkből több egységet is a Huszár alárendeltségébe utalt.

A területet a szlovén keresőkutyások derítették fel, amelyek jelezték a sérülteket a Huszár tagjainak. A magyar csapat a szlovén mentőegységekkel közösen a mély kútgyűrűbe szorultakat létrák, kötelek és kötélpálya kiépítésével kiszabadították, míg a toronyban rekedt sérülteket alpintechnikai eszközök segítségével mentették ki. A feltételezett eset következtében megsérült épületből több embert csak faláttöréssel, a leszakadó elemek megtámasztásával lehetett biztonságosan megközelíteni és kimenteni.

A gyakorlat végén a szlovén kárhelyparancsnok gyorsértékelést tartott, amelyben kiemelte a nemzetközi csapatok kiváló együttműködését, és azt, hogy minden résztvevő csapat képes volt a saját eljárásrendjét megváltoztatni, és így a helyi szabályoknak megfelelni. A gyakorlat részletes értékeléssel, majd záróünnepséggel ért véget.

A záróünnepségen résztvevők elismerést vettek át a gyakorlat során nyújtott színvonalas és magas szintű szakmai munkájukért, majd megkezdték a hazautazásra való felkészülést.