Vigyázzunk otthonainkra!

2021. november 24. 15:31

A Baranya megyei tűzoltókat az idei évben mindezidáig kétszázegy olyan tűzesethez riasztották, melyek lakóingatlanokban keletkeztek.

Az esetek kapcsán tizenhárom személy megsérült, hárman életüket vesztették.

beszakadt a tető a családi házban
A lángok átterjedtek a tetőszerkezetre, mely beszakadt. Siklóson történt tragédia november 18-án.

 

Az idei évben, összesen kétezer-százhatvanhárom négyzetméternyi ingatlant sújtó tüzeket azonban meg lehetett volna előzni!

 

A lakástüzek megelőzése érdekében a katasztrófavédelem a következőket javasolja: 

 

Fával, szénnel üzemelő berendezés közelébe éghető anyagot ne pakoljunk, a kipattanó szikra felfogására fémből készült szerkezetet használjunk!

Egy kis szikra is elég ahhoz, hogy nagy bajt okozzon.

tűzoltók oltják az épületet
November 3-án egy présház lángolt Báron. Az ingatlanban egy személy lakott.

 

Nyílt lángot sose hagyjunk magára!

A nyílt láng használata a lakástüzek legfőbb forrása. Meggyújtott gyertyát, mécsest még rövid időre se hagyjuk magára! Tűzgyújtó eszközeinket (gyufa, öngyújtó stb.) tartsuk gyermekektől elzárva! 

tűzhelyen felejtett étel okozott tüzet
Tűzhelyen felejtett étel is nagy bajt okozhat! Augusztus 13-án Pécsett is emiatt riasztották a tűzoltókat.

 

Ne dohányozzunk ágyban! 

Nem éghető anyagú hamutartót használjunk! A cigaretta- vagy szivarvéget eldobás előtt vízzel öblítsük le! Soha ne dohányozzunk, ne használjunk nyílt lángot, ha éghető folyadékkal dolgozunk! 

tűzoltók oltják az épületet
Dohányzás miatt kaphattak lángra az épületben lévő bútorok Kisharsányban augusztusban. A ház lakhatatlanná vált.

 

Ellenőriztessük az elektromos hálózatot, illetve a fűtőeszközöket!

A villamos berendezéseket használat után lehetőleg válasszuk le a hálózatról! Ha hosszabb időre elutazunk, ne hagyjunk elektromos berendezéseket bedugva – esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat! Túlmelegedés, rendellenes működés, furcsa égésre utaló szag esetén azonnal válasszuk le őket a hálózatról! 

tűzoltók oltják az épületet
Elektromos zárlat miatt semmisült meg ennek a pécsi háznak a teteje augusztus 3-án

 

Szerezzünk be füstérzékelőt! 

A füstérzékelő a tűz keletkezésének elején jelez, amikor még van idő cselekedni. Minél hamarabb tudomást szerzünk a tűzről, annál hamarabb tudunk tűzoltót hívni, annál több értéket tudnak megmenteni.

 

Tűz esetén azonnal hívjuk a 112-t!

Csak akkor próbáljuk mi magunk eloltani a tüzet, ha ez saját testi épségünk kockáztatása nélkül lehetséges. Ha nem, azonnal meneküljünk, szóljunk a szomszédoknak és értesítsük a tűzoltókat! Az eloltott tüzet is be kell jelenteni.

 

Szerezzünk be tűzoltó készüléket! 

A kezdeti tüzek oltására hatékonyan alkalmazható, megelőzve ezáltal a komolyabb károkat és a személyi sérülést! 

 

Igényeljünk kéményseprést!

2021-ben huszonegy alkalommal kéménytűz okozott háztüzet Baranyában. A kéményseprés magánszemélyeknek ingyenes. Minden, amit a kéményseprésről, a szén-monoxid-mérgezésről és a fűtési szezonról érdemes tudni, ITT megtalálható! 

 

A Társasházak napja rendezvénysorozat keretében november 24 és 26. között a követendő tűzmegelőzési szabályokról, illetve a társasházak hatósági ellenőrzéseinek tapasztalatairól Ön is érdeklődhet a Baranya megyei katasztrófavédelmi kirendeltségeknél. További információt ezen a LINKen talál.