Karácsonyi tudnivalók a tűzmegelőzésről

2021. december 22. 13:00

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság karácsonyi ajándéka: tűzmegelőzési tippek az ünnepekre!

A következőkben összegyűjtöttünk Önöknek néhány hasznos tippet, hogy megelőzzük a karácsonyi tüzeket.

 

Karácsonyfa

Mindazoknak, akik még nem állították fel a karácsonyfájukat, a következőt javasoljuk: a fát hűvös helyen tárolják, így nem szárad ki. A kiszáradt karácsonyfának egyrészt az élettartama is rövidebb, másrészt sokkal könnyebben kigyulladhat, ha nem vagyunk elég óvatosak (és nem tartjuk be az alábbi javaslatokat).

Fontos, hogy a karácsonyfát úgy helyezzük el, hogy az ne legyen kandalló, hősugárzó vagy lámpa közelében! Emlékezzünk, egy kályhából kipattanó szikra is hatalmas tüzet tud okozni! 

Ha a karácsonyfánk egyik ága kigyullad, egy percen belül már az egész fa lángolni fog, három-négy perc pedig elég ahhoz, hogy az egész szoba lángokban álljon. A legjobb, ha a fa egy-másfél méteres környezetében semmit sem helyezünk el.

égő karácsonyfa

Csillagszóró, gyertya

A függönyök, textíliák és a kiszáradt karácsonyfa a gyertya lángjától, a lecsöpögő viasztól, valamint a csillagszóró szikrájától könnyen lángra lobbanhat, ezért a tűzesetek megelőzése érdekében ne használja azokat könnyen gyulladó anyagok közelében.

A leégett csillagszóró még olyan magas hőmérsékletű lehet, hogy könnyen gyulladó anyagok közelében gyújtóforrásul szolgálhat, így használat után közvetlenül a háztartási hulladék közé vagy a természetbe kerülve tüzet okozhat. Várjuk meg, míg kihűl, csak azután dobjuk ki!

Az adventi koszorú általában éghető anyagból készül. Az azon elhelyezett gyertya lángja a gyertya leégése, rövidebbé válása során elérheti a koszorút vagy más éghető anyagot, és meggyújthatja azt. Ha a gyertya alatt nincs elhelyezve úgynevezett gyertyatüske, amely egy hőálló alátét, meg se gyújtsuk! A koszorú biztonságos elhelyezésével meggátolható a tűz továbbterjedése. Ablakpárkányra helyezve függöny közelébe ne kerüljön, asztalon pedig a terítőre vigyázzunk! Ha kimegyünk a szobából, fújjuk el a gyertyákat!

gyertyák

Fényfüzérek

Csak megbízható helyről vásároljunk fényfüzért, mely magyar nyelvű tájékoztatóval vagy címkével el van látva! A nem megfelelő minőségű elektromos fényfüzérek hosszú időn át tartó használat során túlmelegedhetnek, amelynek következtében megnő a tűz keletkezésének kockázata.

Tárolás közben megsérülhet a vezetékek szigetelése, illetve megtörhetnek a kábelek. Ezek a hibák zárlatot és ezáltal tüzet okozhatnak, valamint fennáll az áramütés veszélye is, így használat előtt minden esetben ellenőrizzük! Régi fényfüzéreket inkább ne használjunk!

A füzér vezetékének elvezetése, bútor mögé rejtése esetén figyeljünk oda arra, hogy a vezeték bútor lába alá ne kerüljön! Ezzel megsérülhet a kábel, forrósodhat és meggyulladhat a szigetelése.

A kültéri fényfüzérek kialakításuknál fogva ellenállnak az időjárás viszontagságainak, különös tekintettel a nedves környezetre (eső, köd, hóesés). Ebből kifolyólag kültéren és természetesen beltéren is használhatóak. A beltéri működésre gyártott eszközök nem vízállóak, így kültéren történő használatuk esetén zárlat keletkezhet, ezáltal tüzet okozhatnak, és fennáll az áramütés veszélye is!

Az elektromos készülékek kikapcsolt állapotban is feszültség alatt állnak, ami veszélyforrást jelenthet. Ezért mindenféleképpen célszerű – amennyiben hosszabb ideig használaton kívül állnak – áramtalanítani azokat, ennek legegyszerűbb módja az, ha a készüléket kihúzzuk a konnektorból.
A villamos berendezések mellett oda kell figyelni az azokat kiszolgáló elektromos hálózat biztonságosságára is, azt célszerű időközönként szakemberrel felülvizsgáltatni.

Feszültség alatt lévő elektromos berendezést vízzel oltani életveszélyes, mivel a víz jól vezeti az áramot. Ebből kifolyólag elektromos berendezést csak a konnektorból való kihúzás után szabad vízzel oltani. A még feszültség alatt lévő berendezések oltása elsődlegesen porral oltó tűzoltó készülékkel történhet biztonságosan.

fényfüzér

Sütés-főzés

Karácsonykor nem meglepő, hogy a konyhában nagy a sürgés-forgás, több finomság készül egyszerre. Nem egyszerű minden főzőlapon és sütőben elhelyezett ételre egyszerre figyelni, így javaslatunk a következő: állítsunk be időzítőt a telefonunkra, hogy tudjuk, mikor kell levenni az ételt a platniról! Tűzhelyen felejtett étel miatt az év más napjain is keletkezik tűz. 

Mire figyeljünk oda, ha mégis bekövetkezik a baj? 

Fontos, hogy ha zsiradék ég, azt sose oltsuk vízzel, ugyanis a kirobbanó cseppek súlyos égési sérüléseket és tüzet is okozhatnak! Ha lábosban ég valami, a legegyszerűbb megoldás, ha rárakunk egy fedőt! 

Ha sütőben felejtett étel ég, várjuk meg, míg a lánggal égés megszűnik (addig ne nyissuk ki a sütő ajtaját!), majd vigyük ki a tepsit/ serpenyőt a szabadba! 

sütés-főzés, anya-lánya

 

Baranya megyében naponta közel nyolcvan tűzoltó teljesít szolgálatot, ez karácsonykor sem lesz másként. Az ünnepek alatt is számíthatnak a segítségünkre! 

Boldog karácsonyt kíván a Baranya MKI!

Fotó: iStock