Elérhető a kéményseprés 2022. évi társasházi sormunkaterve

2022. január 07. 12:00

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elkészítette és elérhetővé tette az idei évi társasházi sormunkatervét, amely megyékre lebontva tartalmazza az ellenőrzések ütemezését.

A katasztrófavédelem illetékességébe tartozó tizenhét megye és a főváros társasházainak felülvizsgálati terve letölthető a honlapról. A megyék nevére kattintva kinyílik az aktuális táblázat, amely településekre lebontva jelöli, hogy milyen ütemezésben érkeznek január és augusztus között a kéményseprők. A katasztrófavédelem kéményseprői a fővárosban és tizenhét megye összesen 2707 településén látják el a kéményellenőrzési és tisztítási tevékenységet a lakosság körében. A tervezés napra pontos, a település nagyságától függően pár naptól akár több hónapig tartó idősávot is megad.

A fővárost huszonhárom kerületre lebontva tartalmazza, a részletes sormunkaterv még az utcákat is jelöli, így mindenki pontosan tájékozódhat arról, hogy társasházi ingatlanában mikor várható a kéményseprő.

A honlapon elérhető térkép segítségével ellenőrizhető, hogy az adott településen a korábban is tevékenységet ellátó közszolgáltató, vagy a katasztrófavédelem és az ellátási területen nyilvántartásba vett szolgáltatók látják el a kéményseprőipari tevékenységet.

A tervezett sormunka keretében a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente ellenőriznek, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező.

Az egylakásos ingatlanokba (családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) nem megy kérés nélkül a kéményseprő, a kéményellenőrzés időpontját a lakásban élők választhatják meg. A magánszemélyek idén is a 1818-as számon igényelhetik a szolgáltatást, illetve online is megrendelhetik azt.