Hétvégi káreseti összefoglaló

2022. január 24. 09:38

A hétvége során összesen tizenhat jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói hét tűzesetet számoltak fel és hat műszaki mentés hajtottak végre. Három jelzés tévesnek minősült.

Tűzesetek

2022.01.22.

Elektromos zárlat miatt keletkezett tűz egy társasház második emeleti lakásában, Pécsett, a Feketegyémánt téren. A pécsi hivatásos tűzoltók légzőkészülékben, hőkamerával hatoltak be a füsttel telítődött ingatlanba, bent két eszméletlen személyt találtak. A tüzet két sugárral eloltották.

kiégett a nappali: kormos falak, fotel, szekrény
A tüzet elektromos meghibásodás okozhatta.

 

2022.01.23.

Túlhevült egy kazán, melynek következtében a rajta lévő szigetelés és villamos vezetékek meggyulladtak Siklóson, egy családi ház melléképületében. Az esethez riasztott siklósi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral eloltották a tüzet, az izzó részeket hőkamera és CO műszer segítségével átvizsgálták. A tűz nem okozott kárt a környezetében. Személyi sérülés nem történt.

még mindig füst jön ki a kazánházból, de a tüzet már eloltották
A siklósi tűzoltók átvizsgálták a melléképületet.

Kipattanó szikra okozott tüzet Bissén, a kazán mellett tárolt tüzelőanyagok kaptak lángra egy családi ház kazánházában. A siklósi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a lakók a tüzet eloltották – melynek következtében egy személy megsérült. A tűzoltók áramtalanították az épületet, illetve a még izzó részeket egy sugárral eloltották. A tűz a villamos vezetékeket és elektromos berendezéseket károsította, a lakóépületre szerencsére nem terjedt át. 

 

Műszaki mentések

2021.01.22.

Villanyoszlopnak ütközött egy kisteherautó Pogányban, miután megcsúszott a havas úton. Az oszlop kettétört és az autóra dőlt. A pécsi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, illetve körbe kordonozták a baleset helyszínét. Személyi sérülés nem történt az eset kapcsán. 

kidöntötte a furgon a villanyoszlopot
A villanyoszlop az autóra dőlt.

Kisherend közelében is a csúszós út miatt történt baleset: árokba hajtott, majd fának ütközött egy személyautó. A villányi tűzoltókat riasztották az esethez, akik áramtalanították a gépjárművet. Az autóban csak a sofőr utazott, nem sérült meg a balesetben. 

Három személyautó koccant Pécsett a jeges út miatt, szombat kora délután. Személyi sérülés nem történt, az autók áramtalanítására nem volt szükség – azonban a mentés idején teljes útzár volt érvényben.

egymásnak csúsztak az autók a havas úton
Nem tudtak megállni a csúszós úton, összeütköztek.

Fotó: Pécs HTP, Siklós HTP